KOAH’ın Başlıca Nedeni Sigara

Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Dünya KOAH Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.


KOAH’ın halk sağlığını bozan bir hastalık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, ”KOAH obstrüktif akciğer hastalığı dediğimiz, kronik ilerleyici, nefes yollarında tıkanmayla giden ve mikrop olmayan bir iltihaplanmanın neden olduğu bir hastalıktır. Tüm dünyada yaygın görülen önemli bir halk sağlığı sorunudur. Özellikle 40 yaşın üstündeki insanlarımızda yüzde 20 civarında sıklığı olan bir hastalıktır. Her 10 kişiden birine ancak KOAH tanısı konulabilmektedir. Çünkü hastalığın semptomları biraz geç fark edildiği için doktora gelmede problemler olabiliyor. Ülkemizde yaklaşık 5 milyon KOAH hastalığının ancak 5 yüz bin civarındaki kişiye KOAH tanısı koyabilmekteyiz.” dedi.


KOAH’ın Başlıca Nedeni Sigara


KOAH’ın sebeplerinin solunum yoluyla alınan toz ve duman olduğunu ancak özelde en önemli sebebin sigara olduğunu ifade eden Prof. Dr. Doğan, “Hastalığın en önemli belirtisi; nefes darlığı, öksürük ve balgamdır. Bu nefes darlığı önceleri eforla hareketle olurken, daha sonra istirahat hâlinde de olabilmektedir. Hastalığın en önemli nedeni tabii ki sigara içmedir maalesef. Tüm dünyada da böyledir. Bunun yanında tozlu, dumanlı ortamlar da sebep olabilmektedir. Özellikle ev ısıtmasında, yemek pişirmede kullanılan tezek ve odun gibi yakıtlar bu hastalığa neden olabilmektedir.” şeklinde konuştu.


KOAH Hastalığı Tedavi Edilebilir


KOAH tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ancak öncelikle hastalığa sebep olan etmenlerden uzak durmak gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Doğan, “Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalığında tedavisi vardır. Ama öncelikle sigaranın bırakılması ve tozlu, dumanlı ortamlardan uzaklaşılması gerekiyor. Hasta egzersizlerine devam eder ve ilaçlarına çok düzenli kullanırsa bu hastalıkla baş etme sürecine girmiş oluyoruz. Üniversitemiz Göğüs Hastalıkları kliniğimizde de bu hastalığı tedavi edebilecek donanımlı kliniğimiz mevcut olup her türlü imkâna sahibiz. Bu konuda da çok deneyimli hocalarımız kliniğimizde mevcuttur.” diye belirtti.



Haber Tarihi : 21.11.2018

AYLARA GÖRE HABERLER