SCÜ'den Ülke Çapında Büyük Başarı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Yükseköğretim Kurulu tarafından Türkiye'deki 172 üniversitenin 2018 yılı verileri doğrultusunda hazırlanan “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu 2019"da sağlık, teknokent ve uluslararası değişim programları alanlarında üstün başarı göstererek ilk 5’te yer aldı.

 

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) 5 ana gösterge ve 45 alt gösterge doğrultusunda, Türkiye'deki 172 üniversitenin 2018 yılı verileri doğrultusunda üniversitelerin genel bir değerlendirilmesinin yapıldığı “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporu 2019" açıklandı.

 

Kâr Oranı En Yüksek Olan Üniversiteler Sıralamasında 4’üncü

 

2016 yılından bu yana büyük atılım göstererek bölgesinde ve ülke çapında önemli çalışmalara ve projelere imza atan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi özellikle sağlık alanında yaptığı çalışmalarla adını duyurmuştu.

 

Söz konusu yılda Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde yoğun bakım yatak sayısı toplam 126 iken bu yatakların 78 tanesi 3’üncü seviye yoğun bakım yatağıydı. 2020 yılı itibarıyla toplam yoğun bakım yatak sayısı 143’e çıkarken, 3’üncü seviye yoğun bakım yatağı da 91 yükseldi.

 

Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Bina açılma sürecinden önce Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında 5 öğretim üyesi bulunurken bu sayı 10’a yükseldi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve bağlı bilim dallarında 8 öğretim üyesi yer alıyor. 

 

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği hükümleri gereğince Hastanemiz Eczane stoklarında olmayan ilaçlardan dolayı aylık ortalama 150 bin TL dış reçete kesintisi yapılmakta iken; tedarikçi ilaç firma depolarıyla sözleşmeler yapılarak hastanede dış reçete ile oluşan gider kaybı azaltıldı.

 

Hastanede yapılmayan veya sayıca az yapılan ameliyat ve girişimler tespit ederek bu işlemlerin hastanemizde yapılabilmesi için gerekli çalışmalar ve düzenlemeler yapıldı ve hasta sevkleri azaltıldı. 

 

Kanser Araştırma Grubu, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına karşı aşı geliştirme çalışmaları, Organ Nakil Merkezi gibi projelerle dikkatleri üzerine çeken Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, doktor sayısındaki artışa ve memnuniyete paralel olarak yükselen hasta sayısındaki yükselme, hastalara verilen hizmetlerin eksiksiz olarak hasta hesaplarına girilmesi için hastane birimlerinde ve Hastane Bilgi Yönetim Sistemi’nde gerekli düzenleyici tedbirler alınarak kayıp ve kaçakların önüne geçilmesi aylık faturalarından yapılmakta olan SGK kesintisindeki eksiklik ve yanlışlıklar tespit ederek önlemler alınması gibi nedenlerle kâr oranını artıran üniversiteler arasında yer aldı.

 

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin ilk sırayı aldığı Kâr Oranı En Yüksek Olan Üniversiteler Sıralamasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi yüzde 12,44’lük oranla 4’üncü sırada yer aldı.

 

Teknokent Ciro Artış Oranı Yüzde 502 

 

2018 yılında en iyi gelişim gösteren 2’nci Teknokent ödülünü alan Cumhuriyet Teknokent yine aynı yıl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’yla yapılan iş birliği neticesinde yeni binasına taşınmıştı. 100 ofisin bulunduğu yeni binada yer alan imkânlarla birlikte 2015 yılında Akademisyenlerin Sahibi veya Ortağı Olduğu Firma Sayısı 5 iken bu sayı 2020 yılının ilk 5 ayında 17’ye, Teknokent Genel Müd. Çalışan Sayısı ise 5’ten 18’e, Aktif Firma Sayısı 23’ten 53’e, Aktif Firmalarda Çalışan Personel Sayısı 51’den 157’ye yükseldi. 

 

Çalışmaların hızlanması, firmalarla kurulan iş birlikleri neticesinde Cumhuriyet Teknokent “İlişkili Olduğu Teknoparkın Yıllık Ciro Artış Oranı En Yüksek Olan Üniversiteler Sıralamasında” yüzde 502’lik ciro artışıyla Marmara Üniversitesi’nin ardından 2’nci sırada yer aldı.

 

2016-2020 yılları arasında Teknoloji Transfer Ofisi, Patent Ofisi, Prototipleme Atölyesi, Ön Kuluçka Alanı, Kule Kuluçka Merkezinin açılması, Yazılım Geliştirme Kursu, Algoritma ve Programlama, Robotik Kodlama, Arduino Eğitimi başta olmak üzere14 adet farklı türlerde olmak üzere kurs programları gibi birçok çalışma yapıldı. Cumhuriyet Teknokent’te pek çok ürün geliştirildi ve 2018 yılında ilk defa ihracat yapılarak ülkemize döviz girişi sağlandı. 

 

Yurt Dışından Gelen Öğretim Elemanı Sayısında Yükselme Sürüyor

 

Mevlâna, Erasmus vb. uluslararası değişim programları kapsamında 100 üniversiteye yurt dışındaki üniversitelerden 1.368 öğretim elemanı gelirken Sivas Cumhuriyet Üniversitesi 50 ve üzeri öğretim elemanı gelen 5 üniversite arasında yer aldı.

 

Yabancı üniversitelerle yapılan işbirliklerini, tanıtım fuarlarına katılımı, ikili anlaşmaların yoğunluğunu gittikçe artıran Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Uluslararası Değişim Programları Kapsamında Gelen Öğretim Elemanı Sayısının En Yüksek Olduğu Üniversiteler Sıralamasında 70 öğretim elemanı ile 3’üncü sırada yer aldı. 

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Erasmus KA107’de 1 milyon liralık hibe ile Türkiye’nin birçok önemli üniversitesini geride bırakarak ilk sırada yer almıştı. Çalışmalarını ara vermeden sürdüren Üniversite bu alandaki başarıları ile son yıllarda dikkat çeken üniversiteler arasında yer aldı.



Haber Tarihi : 17.07.2020

AYLARA GÖRE HABERLER