Akademisyenimizden Önemli Keşif!

Üniversitemiz Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Birnur Akkaya, kanser hücrelerinin yayılmasını engellemeye yönelik yaptığı çalışmada önemli bir başarı elde etti ve bu çalışmanın patentini aldı.

 

Kanser hastalıklarının ölümcül sonuçlarından biri olan hücre yayılmasını durdurma üzerine yoğunlaşan Prof. Dr. Akkaya, damar yüzeylerine tutunmayı önleyen özgün bir molekül sentezledi. Bu molekül, sülfatit benzeri bir kitosan türevi, kanser ve kötü huylu hücrelerin yayılmasını etkili bir şekilde engellemekte Bu önemli buluş, kanser araştırmalarına yeni bir perspektif sunacak.

 

Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akkaya, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre kalp hastalıklarından sonra ölüme sebep olan ikinci büyük sağlık sorunu olan kanserin tedavi sürecindeki zorlukları ele alarak önemli bir çalışma başlattı. Kanser tedavisinde kullanılan kemoterapötik ilaçların yan etkileri ve ilaca karşı direnç problemine çözüm getirmek amacıyla, Prof. Dr. Akkaya mevcut ilaçlardan farklı yeni anti-kanser moleküllerinin tasarlanması için araştırmalar yürütüyor. Prof. Dr. Akkaya'nın öncülüğünde gerçekleşen bu çalışmalardan biri, kanser hücrelerinin yayılmasını engelleyen özel bir molekülün sentezlenmesiyle ilgili. Bu molekül, sülfatit benzeri kitosan türevi ve kanserin, kötü huylu hücrelerin damar yüzeylerine yapışmasını önleyerek yayılmasını etkili bir şekilde durdurabilme potansiyeline sahip.

 

Prof. Dr. Akkaya, Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvurarak "Sülfatit Benzeri Kitosan Türevi Bileşik" adını verdiği bu önemli buluşunun ulusal alandaki patentini aldı. Ayrıca bu çalışma ulusal düzeyde "International Journal Of Biological Macromolecules" dergisinde de yayımlanarak bilimsel topluluğa sunuldu. Prof. Dr. Akkaya, bu patentin sadece kanser tedavisi için değil, aynı zamanda diyabet, Alzheimer, Parkinson gibi nörolojik hastalıklar ile HIV-1, Hepatit C, influenza A virüsü gibi viral enfeksiyonların ortadan kaldırılmasında da önemli bir rol oynayabileceğini ve bu bileşiğin ilaç etken maddesi olarak kullanılabileceğini belirtti.
 



Haber Tarihi : 22.01.2024

AYLARA GÖRE HABERLER