“TÜBİTAK ARDEB Proje Destekleri ve İklim Değişikliği” Konferansı

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi, Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi, Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliği ile “TÜBİTAK ARDEB Proje Destekleri ve İklim Değişikliği” konferansı düzenlendi.

 

Mühendislik Fakültesi Mavi Salon’da düzenlenen programa, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Erdem, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Zorlutuna, Divriği Nuri Demirağ Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Sebahattin Kartal, Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nazire Özgen Erdem, CÜBAP Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Önder Gürsoy, TÜBİTAK Mühendislik Araştırma Destek Grubunda (MAG) Bilimsel Programları Başuzmanı Dr. Mehmet Ufuk Atay, öğretim üyeleri ve lisansüstü öğrenciler katıldı.

 

Açış konuşmasını gerçekleştiren Mühendislik Dekanı Prof. Dr. Bülent Erdem, “TÜBİTAK ARGEB başkanlığı altında Mühendislik Araştırma Grubunda bilimsel programlar başvuru uzmanı olarak çalışan Dr. Mehmet Ufuk Atay çağrımıza icabet etti. Çok teşekkür ediyorum ve bize öncelikle sunumun ilk yarısında ARGEB proje desteklerinden bahsedecek bu konuda bilgilendirme yapacak. Daha sonra doktorası günümüzde popülerleşen, aslında popülerleşen belki de kaygılanmamız gereken bir konuyla ilintili. İklim değişikliği, küresel ısınma ve bunun tarımsal üretim üzerindeki etkileri. Bununla ilintili olarak bir bilgilendirme verecek.” dedi.

 

TÜBİTAK ARDEB Mühendislik Araştırma Destek Grubunda (MAG) Bilimsel Programları Başuzmanı Dr. Mehmet Ufuk Atay, araştırma, teknoloji geliştirme ve yenilik ekosisteminde ulusal hedeflere odaklanmış nitelikli insan ve nitelikli bilgiye ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek, “Dolayısıyla burada nitelikli bilgi anlamında değer zinciri boyunca bilginin akışına izin verecek bir takım araçlar, odaklı bilgi üretimi, hedeflere erişim/çıktı bazlı aşamalı destek. Yani bizim artık birtakım girdili sistemden çıkıp, çıktıya bakmamız gerekiyor. Artık yönümüzü değiştirip projelerden ne çıktığına bakıyoruz. Yani o projeye tamam fonu verdik araştırmacılarımıza ama bunun sonucunda artık yayın çıktı mı, patent çıktı mı? Bunları ölçmeye çalışıyoruz. Bir de etki analizi yapmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla çıktı odaklı ve aşamalı desteğe doğru ilerliyoruz. Yani 2023’e doğru da bütün sistemlerimizi de bu yönde kaydırmamız söz konusu. Aşamalı bir sistem ve daha çok ülkemizin öncelikli alanları doğrultusunda, sizleri yönlendirecek, sizlerin çalışacağı konuları yönlendirebilecek bir hale ülkemizin eksiklik duyduğu, ihtiyaç duyduğu teknolojik alanlarda sizlerin çalışmasını sağlayacak şekilde bir politika izlemeyi düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

 

TÜBİTAK’ın en bilinen programlarından biri olan Kariyer Geliştirme Programı hakkında da bilgi veren Dr. Atay doktoralı veya tıpta uzmanlık alanına sahip, doktorasını aldığı üniversiteden farklı bir kurumda çalışan ve doktorasını almış olduğu zamandan 7 sene geçmemiş kişilerin bu programa dâhil edildiğinin altını çizdi.

 

Dr. Atay, “Burada tabii seyahat ödeneğini biraz fazlalaştırdık. Yapılan araştırmaların, geliştirmelerin gidip yurt dışında sunulması, tebliğ edilmesi gibi. Destek miktarını arttırdık, 360 bine çıkardık. Eskiden panel ortamında değerlendiriliyordu, fiziksel ortamda değerlendiriliyordu. Artık dış danışmanlarla değerlendiriyoruz. Yani uzaktan değerlendirme oluyor. Bunu yapmamızın nedeni de kesinlikle destek oranını yükseltmek.” ifadelerini kullandı.

 

TÜBİTAK’ın genç araştırmacılara destekler verdiğini ifade eden Atay, TÜBİTAK destek çeşitleri ve özellikleri, projelerin aşamaları hakkında katılımcılara bilgi verdi.

 

Program sona cevap ile sona erdi.



Haber Tarihi : 06.05.2019

AYLARA GÖRE HABERLER