Giyilebilir Akıllı Halokromik Tekstil Ürünleri İçin Tekstil Boyası Üretildi

Üniversitemiz İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (CÜTAM) Giyilebilir Akıllı Halokromik Tekstil ürünleri için tekstil boyası üretildi. 


Dr. Öğr. Üyesi Ebru Yabaş, yaptığı deneysel çalışmalar sonucunda oldukça geniş pH aralığında tersinir olarak belirgin renk dönüşümlerine sahip olarak üretilen tekstil boyası hakkında açıklama yaptı.

Dr. Öğr. Üyesi Yabaş, “Deneysel çalışmalarla ürettiğimiz tekstil boyasının toksik olmaması, düşük maliyetle üretilebilmesi, geri dönüşümlü tekrar kullanılabilmesi, yüksek kimyasal ve termal kararlılığa sahip olmasından dolayı pek çok uygulama alanında kullanım potansiyeline sahip olabileceği değerlendirilmektedir. Diğer yandan, sentezlenen boyanın floresan optik pH sensör özelliğine sahip olduğu da gözlenmiştir. Boyanın ilave bu özelliği, uzaktan algılama yeteneğini de kazandırdığından kullanım alanını daha da genişletmektedir.” dedi.

Tekstil ürünlerinin katma değerini yükseltebilecek, başta medikal alanda olmak üzere savunma sanayi ve zirai tekstil ürünlerinde kullanılabilecek potansiyele sahip olduğunu ifade eden Yabaş, “Bu boya kullanılarak, yaraların iyileşme süreçlerini ve iltihaplanma olasılıklarının bandajlardaki basit bir renk değişimi gözlenerek takip edilmesi, insan vücudu için hayati bir parametre olan pH’ın kolaylıkla belirlenebilmesi mümkün görülmektedir. Ürün kullanım alanlarının, zaman içinde kullanım ihtiyacına bağlı olarak artabileceği değerlendirilmektedir.” diye konuştu.

Yapılan çalışmalarla ürün prototipinin hazırlanma aşamasına gelindiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Yabaş, “Üretilen boyanın farklı giyilebilir tekstil ürünlerine işlenmesi ile farklı uygulamalarda prototiplerinin hazırlanması için girişimlerde bulunulmuştur. Ürünün prototipinin hazırlanmasının ardından patent başvurusu yapılması planlanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Yabaş tarafından yapılan açıklamada Üniversitemiz İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde bu tür sentetik organik malzemelerin üretimi ve karakterizasyonunun yapılacağı tüm cihaz altyapısı mevcut olduğu ifade edildi.
 



Haber Tarihi : 21.05.2019

AYLARA GÖRE HABERLER