Orta Karadeniz’de Bir Kutsal Kent: “Euchiata”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Kulübü tarafından “Orta Karadeniz’de Bir Kutsal Kent: Euchiata” adlı konferans düzenlendi.

 

Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’ndan gerçekleştirilen konferansa Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Meryem Acara Eser, konuşmacı Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Keskin, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Konferans saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından başladı.

 

Konuşmasına Euchiata’yı tanıtarak başlayan Doç. Dr. Esra Keskin, “Kutsal kent olan Euchiata için “MS 4. yüzyılda bu ad ile tanıdığımız yerleşim aslında Orta Karadeniz’in bir kenti olan Çorum ili ve çevresidir. 325 yılında yapılan İznik konsülü kayıtlarına göre yeni bir eyalet dikkati çeker. Bu eyaletin ismi Helenopontus eyaletidir. Rivayete göre bu eyalet İmparator Costantine’nin annesi Helena’nın adına ithaf edilmiştir. Bu eyaletin sınırları içerisinde 7 şehir adı geçmektedir. Bunlar; Amaseıa, İbora (Turhal) , Zela ( Zile) , Leontopolis (Alaçam, Sinop) , Andrapa (Vezirköprü) , Amisos (Samsun) ve Euchıata (Çorum).” dedi.

 

Konuşmasının devamında Doç. Dr. Keskin, “Euchiata Kenti’nin kurucusu olarak kabul edilen Aziz Theodorvs, literatürde iki Aziz Theodorvs var. Bunlardan birisi Theodorvs Stratelates ve diğeri de Theodorvs Tiro’dur. Hangi azizin kentin kurucusu olduğu tam olarak bilinmiyor. Çünkü ikisi yakın zamanlarda doğmuş ve başlarından geçen olaylar benzerlik arz etmektedir. Bir hipoteze göre de Theodorvs Stratelates Kültü, Euchiata’da Theodorvs Tiro olarak devam etmiştir. Theodorvs Stratelates, doğum tarihi tam olarak bilinmiyor ama Roma İmparatoru Licinius Dönemi’nde Hristiyan olduğu için idam edildiği biliniyor.” ifadelerine yer verdi.

 

Son olarak Keskin, Euchiata’nın önemini şu sözlerle açıkladı: “Anadolu tarihi ve coğrafyası üzerine Ramsay’ın bir kitabı var. Çorum’da Türk Tarih Kurumu tarafından organize edilen, Hitit Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “Yollar” konulu bir sempozyum vardı ve ben o sempozyumda Karadeniz’den geçen yolları araştırmıştım. Roma Dönemi’ndeki yolların Bizans Dönemi’nde de devam ettiğini biliyoruz. Hatta Türk Dönemi’ndeki yollar da aynı yolların paralelleri şeklinde devam ediyor. Euchiata, doğudan batıya, kuzeyden güneye giden yolların kesişme noktasıdır. Ana kavşakta olması kentin önemini artırıyor. Günümüzde Çorum şehri bir avantaj teşkil ediyor. Demek ki o dönemde de Euchiata Kenti’nin önemli olmasının sebeplerinden bir tanesi Aziz Theodorvs Kültü’nün yanı sıra bu ana yollar üzerinde bulunmasıdır.”

 



Haber Tarihi : 24.12.2019

AYLARA GÖRE HABERLER