Hz. Peygamber ve Gençlik Paneli Düzenlendi

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekanlığı ve Sivas İl Müftülüğü iş birliği ile Mevlid-i Nebi Haftası dolayısıyla “Hz. Peygamber ve Gençlik” paneli düzenlendi.


Üniversitemiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hilmi Ataseven, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, İl Müftüsü Yusuf Akkuş, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Doğan, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. 

Programın açış konuşmasını yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hilmi Ataseven, Peygamber Efendimizin (sav) herkes için örnek alınacak bir yaşantısı olduğunu ifade ederek, “Peygamber Efendimizde sadece gençlere yönelik bir örneklik yok, bütün insanlar için, bütün yaş grupları için ve hayatın tamamı için örneklik var. Zaman zaman Peygamber Efendimizle (sav) ilgili olarak vahiy indirilmesine vesile olduktan sonra görevini tamamladığıyla ilgili bir eksik anlayış var. Oysa biraz önce söylediğim gibi her yaş grubunun örnek alacağı kısımlar var. Hem de aynı yaş grubundan insanların, mesela sizin veya benim bölümümde dün alacağım örnekler vardı, bugün de alacağım örnekler var. “ dedi. 

Açış konuşmasının ardından geçilen panelde Sivas İl Müftüsü Yusuf Akkuş, gençliğin toplum için birer hazine gibi değerli olduğunu söyleyerek, ”Peygamber Efendimizin (sav) doğum günü vesilesiyle her yıl bir konuyu ön plana çıkararak tema olarak belirliyoruz. Bu yıl da özellikle gençlere yönelik olmasıyla ‘Hz. Peygamber ve Gençlik’ temasını ön plana çıkardık ve bu hususta müftülük olarak bir haftadan beri değişik etkinlikler gerçekleştiriyoruz. Tabii gençler bir toplumun geleceği, hayali, istikbali, her şeyi. Hatta gençliğimizin hazine, define manasına geldiği ifade edilmektedir. Mademki gençlerimiz hazinedir; bizim de bu hazineye gerekli ehemmiyeti gösterme gibi bir yükümlülüğümüz var. “ diye konuştu.

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Ağırman, “Allah, âlemlere rahmet olarak göndereceği peygamberini, habibini insanlık tarihinin ilk gününden son gününe kadar, son peygambere kadar en asil ve tertemiz nesilden dünyaya getirmiştir. İnsanoğlu her zaman bir örnek alma, bir model arayışı içindedir. Bütün canlılar içerisinde en uzun çocukluk dönemi geçiren insandır, bunun bir hikmeti olması lazım. Kur’an-ı Kerim’de yüce Allah, peygambere yönelik bize çok önemli iki emir veriyor. Biri itaattir, biri ittibadır. İtaatte daha çok sözlü öğreti, bilgilendirerek öğretme var. İttiba yönü ise görerek öğrenme. Dolayısıyla Allah Peygamberi bize bir örnek olarak gönderiyor. Peygamberin gönderilmesi bir lütuftur. ” dedi. 

Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Koyulhisar Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ömer Aslan, ”Kur’an-ı Kerim’de doğrudan genç kavramını karşılayan sözcükler var. En önemlisi fetha kelimesidir. Dolayısıyla Kur’an’da benim bakış açıma göre gençliğe hitap eden üç ayet var. Birincisi doğrudan o sözcüğü kelime anlamıyla alıp genç ve gençlik kavramını kullanan ayetler. İkincisi doğrudan genç sözcüğünü değil de genç anlamının ifade edildiği fakat farklı kelimelerin kullanıldığı biyolojik gençliğin dışında gücü-kuvveti olan, ayağının bağı çözülmemiş, iradesini, sağlığını, sıhhatini koruyan herkesi genç olarak görüyor. Üçüncüsü ve asıl olarak biyolojik gençliğin dışında hazineyi defineyi, keşfetmeye namzet adaylarsınız. Yani siz hazineyi defineyi keşfetmek için varsınız. Hep genç olalım, genç kalalım. Zira dinimiz hiçbir zaman köhneleşmeyecektir. Kur’an her zaman gençtir.” şeklinde konuştu.

Müftü Yardımcısı Dr. Halil Taşpınar, ”İnsan hayatının son derece önemli bir zaman dilimi teşkil eden gençlik çağı, yetişkinlik dönemi özelliklerini biçimlendirmeyi temel alır. Bu dönemde genç, bedensel ve ruhsal değişimi yaşar. Elde edilen maddi ve manevi kazanımlar, verilen kararlar hayatın bundan sonraki kısmını etkilemekte ve belirlemektedir. Duygusal iniş ve çıkışlardaki tutarsızlığın sıkça yaşandığı bir dönemdir gençlik. Yine zihnî uyanışın, topluma açılmanın hızlandığı ilk sevgilerin filizlenip, sıkı arkadaşlıkların kurulduğu yıllardır. “ diye vurguladı. 

Uzman .Vaiz Ahmet Turan Özdemir ise ,“Kuran-ı Kerim’de gençlik ifadesinin kullanıldığı bir sürede Kehf Suresi’dir. Kur’an-ı Kerim’de 18’inci suredir. Tabii zaten az çok kıssayı bilirsiniz. Bizzat olayın kendisinde bir takım mucizevi olaylar ve yanlar bulunurken, diğer tarafta da Kur’an-ı Kerim’in icazının yani o mucize tarafının en güzel şekliyle anlatıldığı kıssalardan birisidir. Ashab-ı Kehf dediğimiz o genç insanlar, imanı en güzel şekliyle temsil eden yiğit insanlardır. İman ile küfür arasında ki savaş, dünya kuruldu kurulalı devam etmektedir. Her iki tarafında mutlaka bir temsilcileri olacaktır. Kehf Suresi’nde geçen kıssadan alacağımız bazı dersler var. Allah onları gençlerden bir topluluk olarak zikretmiştir. İmanın tek başına yaşanamayacağını diğer mümin kardeşlerle birlikte destek olunursa topluma da hâkim olabileceğini bu ayet-i kerimelerden anlamaktayız.” diye belirtti. 

Soru-cevap bölümünün ardından program, panelistlere teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.
 
 



Haber Tarihi : 28.11.2018

AYLARA GÖRE HABERLER