Elektrikli Araç Teknolojileri Paneli

Teknoloji Fakültesi Dekanlığı ve Elektrikli Otomotiv Çalışma Grubu tarafından Elektrikli Araç Teknolojileri Paneli düzenlendi.

Panele, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meltem Cebeci Sarıoğlu, Sanayi ve Teknoloji Sivas İl Müdürü Tanzer Erdem, akademisyenler, idari personel ile öğrenciler katıldı.

Doç. Dr. İbrahim Can’ ın moderatörlüğünde, Bozankaya AŞ Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürü Yunus Emre Ekici, Bozankaya AŞ Bataryalı Otobüsler Saha Sorumlusu Samet Gündüz ve Günsel AŞ Dış Operasyonlar Müdürü Sertel Tanta’nın konuşmacı olarak katıldığı panel yoğun ilgi gördü.

Panelin açış konuşmasını yapan Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meltem Sarıoğlu Cebeci, “Bilindiği üzere Elektrikli Araç Teknolojileri günümüzde her platformda konuşulan ve üzerinde çalışılan konuların başında gelmekte. Bugün araştırma alanı içerisine baktığın zaman: TÜBİTAK çalışma alanlarında otomotiv sektöründe çalışmalarında birinci objektif çalışmalar arasında gelmekte. 50 yıl sonrasında artık araç sayısının artacağı, araç sayısının artmasıyla birlikte kullanılacak olan yakıtlarla ilgili problemlerinde aratacağı görülmekte. Elektrikli araçlar çevreye duyarlılık, ekolojik değerlerin korunması açısından da önemli konuların başında geliyor. Şu an yapılan çalışmaların birçoğu AR-GE boyutunda ve farklı uygulamalar var bildiğimiz kadarıyla; Türkiye’de de çalışmalar başlamış durumda. Elektrikli araçlardaki en büyük avantaj çevre dışında şarj olaylarının istasyon bazlarının artırılması ve daha kolay kullanabilme. Öğrenciler açısından bakacak olursak sizler buradan mezun olduktan sonra farklı sektörlerde iş bulma bulmak için sahaya ineceksiniz.” dedi.

Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tahsin Yüksel Türkiye’de 23 milyona yakın araç sayısının olduğunu, 2018 yılı itibariyle 640 bin aracın trafiğe dâhil olduğunu anlatarak, “Yaptığımız bilimsel çalışmalara baktığımızda karşımıza çıkan dokümanlarda ilk şu ifade çıkıyor: İçten yanmalı motorlarda kullanılan enerji kaynağı olan fosit kökenli yakıtlar yakın gelecekte 40-50 yıllık bir süreçte tükeneceği ifadesiyle karşılaşıyoruz. Elektrik ve elektrikli araçlar bu sorunu bir süreliğine çözebilecek durumda. Otomotiv sektörü oldukça büyük bir sektör. Bir taşıt yaklaşık 30 bin parçanın birleşiminden bir meydana geliyor. Aynı şekilde bu taşıtı yürüten motor yine yaklaşık 3 bin parçanın birleşiminden meydana geliyor. 3 bin tane parçanın bir araya gelmesi, bir ahenk içerisinde çalışması, mühendislik harikası olaydır. Elde edilen enerjinin yaklaşık olarak yüzde 30’luk bir miktarını kullanabiliyoruz. Geriye kalan enerjinin yüzde 70’lik kısmı ise kullanamadığımız enerji türlerine giriyor. Bu anlamda harcadığımız paranın yüzde 3’ünü kullanabiliyoruz desek yanlış olmaz. Yani elektrikli araçlarda dolayısıyla elektrikli motorlarda bir kıyaslama yaptığımız zaman elektrikli motor, motor içerisinde dönen bir tane hareketli parça söz konusu. Elektrikli araçlar oldukça avantajlı gözüküyor. Tabii kullanılan parça sayısının az olması, hafiflemesi anlamında yine bir avantaj olarak karşımıza çıkmış durumda.” diye konuştu.

Konuşmalarından ardından panelistler konularıyla ilgili sunumlarını yaptılar.
 



Haber Tarihi : 09.05.2019

AYLARA GÖRE HABERLER