Üniversitemizde Video Laringoskop Cihazı Geliştirildi

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülen COVID-19 salgınından dolayı özellikle entübasyon yapacak anestezi uzmanı ve doktorlarla birlikte diğer sağlık personelini korumak amacıyla yerli ve millî imkânlarla Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği ile ‘LarinCOVIDeo’ adlı video laringoskop cihazının prototipi üretildi. 

 

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinden, Sivas BilimTeknoloji Üniversitesi Öğretim elemanlarından ve Cumhuriyet Teknokent bünyesinde faaliyet sürdürüen Kapsam Elektromekanik firmasından oluşan bir konsorsiyum, bir haftalık süreçte 3 prototip tamamlamayı başardı. 

 

Geliştirilen cihaz hakkında bilgi veren Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Cemil İsbir, “Üretilen bu cihaz ile entübasyon işlemi sırasında suni solunum cihazına bağlanacak hastaların, doktor ve diğer sağlık çalışanlarıyla minimum temasını sağlamak ve bu sayede oluşabilecek enfeksiyon riskini en aza indirmek amaçlanmaktadır. Ayrıca üretilen video laringoskop cihazı hasta ile temas eden kısmı “kullan at” tarzında geliştirilmiş olup hastada entübasyon işlemi sonrası atılmakta, ancak kamera sistemi tekrar steril edilerek kullanılabilmektedir.” dedi.

 

Doç. Dr. İsbir konuşmasının devamında, “Şu an prototipini ürettiğimiz laringoskop cihazımız normalde ülkemize ithal olarak gelen bir cihazdır. Yüksek maliyetli olan bu cihazı çoğu zaman çoğu hastane kullanma imkânı bulamıyor. Ancak biz şu an Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Cumhuriyet Teknokent olarak yerli ve millî imkânlarla bu cihazı geliştirdik. Bu cihazı yaklaşık bir haftalık bir sürede dizayn ettik. Şu an cihazımız prototip aşamasında ama bu cihazımız ileriki günlerde daha çok geliştirerek ucuz maliyetlerle seri üretime geçeceğiz. Biz bu cihazı bu kadar hızlı bir şekilde üretime geçirmemizin nedeni malum COVİD-19 salgını sebebiyle doktorların ve sağlık çalışanlarının mümkün olduğu kadar minimum temasla işlerini görmelerini sağlamaktır. İlerleyen dönemde ürettiğimiz cihazı Sivas başta olmak üzere isteyen herkesin hizmetine sunacağız. Bu projeyi birlikte gerçekleştirdiğimiz KUSI il temsilcisi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü Öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Yunis Torun ve Sivas Bilim Teknoloji Üniversitesi’nden Arş. Gör. Ümit Yılmaz’a teşekkür ederim.” ifadelerini kullandı.

 

Yerli ve millî imkânlarla üretilen video laringoskopi cihazına COVİD-19 salgınına istinaden “LarinCOVIDeo” ismi verildi.


 



Haber Tarihi : 09.04.2020

AYLARA GÖRE HABERLER