Uluslararası Hazreti Ömer Sempozyumu Düzenlendi

İlahiyat Fakültemiz “Uluslararası Hazreti Ömer Sempozyumu” düzenledi.

Dört büyük İslam halifesinden Hazreti Ömer'in anlatıldığı sempozyum için Üniversitemiz Kültür Merkezi'nde yapılan açılış törenine, Belediye Başkanı Sami Aydın, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan, Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, yurt içi ve yurt dışından gelen çok sayıda akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Durmuş Arslan, Kur2an-ı Kerim tilavet etti.

Açış konuşmasını yapan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Aksu Uluslararası Hz. Ömer Sempozyumu ve İlahiyat Fakültesi’nin geçmiş yıllarda gerçekleştirdiği sempozyumlarla ilgili ile bilgi verdi. Prof. Dr. Aksu, “Ülkemizde farklı üniversitelerimizce Hz. Ali ile ilgili pek çok sempozyum yapıldı. Biz Hz. Ali, Hz. Fatıma, Hz. Hatice ve Hz. Ömer de severiz ve hepsine aynı şekilde saygı duyarız. Onlara arasında asla ayrım yapmayız, onlar bizim için birer değerdir.” diye konuştu.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan ise, “Hz. Ömer hilafeti boyuncaadaleti ile tüm dünyaya örnek olmuştur. Yine hilafeti boyunca Mısır, Kudüs, İran’ın içerisinde olduğu en fazla fetihler kendisine nasip olmuştur. Yine yaptığı köklü devrimlerle İslam devletini kurumsal hâle getirmiş, âdeta bütün tevazusuyla çağ açıp çağ kapatan bir halife olmuştur.” diyerek Hz. Ömer’in önemine değindi.

Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız yaptığı konuşmada Hz. Ömer’in sadece kendi yönetimi ve devri için değil kendisinden sonra gelen dönemlere de hem günlük yaşantısı hem de bir liderin devlet idaresinde neler yapması gerektiği konusunda öncülük ettiğinin altını çizerek, “Hz. Ömer halife olduktan sonra doğruların uygulanması ve hakkın elde edilmesi konusunda titiz davranmaya ve bütün ayrıntıları bile bizzat takip etmeye aşırı dikkat göstermiştir. O, bir şeyi emrettiği veya yasakladığı zaman ilk önce kendi ailesinden başlardı. Aile fertlerini bir araya toplayarak onlara şöyle derdi; ‘Şunu ve şunu yasakladım. İnsanlar sizi yırtıcı kuşun eti gözetlediği gibi gözetlerler. Allah'a yemin ederim ki, herhangi biriniz bu yasaklara uymazsa onu daha fazlasıyla cezalandırırım.’ Kendi ailesine bile bu şekilde uyarılarda bulunan sempozyum vesilesiyle Hazreti Ömer iki gün boyunca anılacak." dedi.

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ise Hazreti Ömer'in İslam'ın sembol isimlerinden biri olduğunu ifade etti. Aydın, "Günümüz dünyasında maalesef İslam'ın yeteri kadar anlaşılamadığı, yeteri kadar anlatılamadığı, yeteri kadar maalesef bu değerlerimizi tanımadığımız kanaatindeyim. Öyle ki Hazreti Ömer sadece yöneticiliği ile değil aile ortamında, günlük yaşamında adalet adına o kadar hassas örnek davranışlar sergilemişlerdir ki bugün duyduğumuzda hepimizin tüyleri ürpermektedir. Böyle bir İslam'ın temsilcisi olmamıza rağmen bugün İslam'ın maalesef hak etmediği şekilde anılması veya onun çabası içerisinde bulunulması İslam'a karşı büyük bir haksızlıktır. İslam'ın terörle eşleştirilmesi, İslam'ın maalesef İslam'la alakası olmayan birtakım olaylarla eşleştirilmesi, İslam'a karşı yapılan en büyük haksızlıktır." ifadelerini kullandı.

Başkan Aydın'ın konuşmasının ardından Prof. Dr. Mustafa Fayda açılış konferansı verdi. Açılış konferansının ardından sempozyuma geçildi. 



Haber Tarihi : 06.11.2017

AYLARA GÖRE HABERLER