EKMUD Bölge Toplantısı Üniversitemizde Yapıldı

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Bölge toplantısı EKMUD ile Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanlığı iş birliğiyle Üniversitemiz Hastanesi Prof. Dr. Muvaffak Akman Ek Derslik Binası’nda ‘’Yoğun Bakım Ünitelerinde Sorun Mikroorganizmalar: Epidemiyoloji, Tedavi ve Enfeksiyon Kontrolü’’ konulu konferans gerçekleştirildi.

Erciyes, Gaziosmanpaşa, Fırat ve İnönü Üniversitesi’nden kendi alanlarında uzmanların yer aldığı konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, ile Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nden akademisyenler ve doktorlar katıldı.

Açış konuşmasını yapan Üniversitemiz İnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazif ELALDI ‘’EKMUD 2006 yılında kurulan bir dernek. 11 yıldır faaliyet gösteriyor. Sivas’ta ilk defa bir bölge toplantısı gerçekleştiriliyor. Bu toplantının gerçekleşmesinde emeği geçen herkese, Rektörlüğümüze, Tıp Fakültesi Dekanlığımıza teşekkür ederiz. Biz bu toplantının konusunu “Yoğun Bakım Ünitelerinde Sorunlu Mikroorganizmalar” olarak belirledik. Sorunlu mikroorganizmalar derken dirençli mikroorganizmalardır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre önümüzdeki yıllarda insan sağlığını etkileyecek önemli konulardan bir tanesidir. ’’ dedi.

Prof. Dr. Alim Yıldız konuşmasında hastanelerde yaşanan enfeksiyonlardan dolayı insan hayatının olumsuz etkilendiğini söyledi. Prof. Dr. Alim Yıldız, ‘’Hastanede yaşanan enfeksiyon kapma olaylarını basın aracılığıyla duyuyoruz. Hatta 2004 yılında eski Ulaştırma Bakanlarından Veysel Atasoy’un Gazi Hastanesi’nde yapılan biyopsi sırasında hastane mikrobu kapması nedeniyle hayatını kaybettiğini duymuştuk.

Bu da demek oluyor ki, hastane enfeksiyonu hastane içinde her klinikte görülüyor. Ama özellikle yoğun bakım ünitelerinde yüksek oranda görülmektedir.

Enfeksiyona maruz kalan hastaların tedavileri daha uzun sürüyor ve daha uzun süreyle hastanede kalabiliyorlar. Tedavinin uzun sürmesi de daha çok tedavi masraflarına neden oluyor. Tabii bu da ülkelerin bütçelerine önemli yük getirebiliyor.

Uzmanlar günümüzde hastane enfeksiyonlarından korunmak için başlıca yolun el yıkama olduğunu belirtiyorlar. Bunun için de hastanelerde görev yapan Enfeksiyon Kontrol Komiteleri hastane personelini bilgilendiriyor.

Bugün burada düzenlenen programda ilimizin etrafındaki illerin hastanelerinde görev yapan konusunda uzman öğretim üyeleri oturum başkanı, konuşmacılar, katılımcılar, doktorlarımız dirençli bakteriler ve mantarlar ile ilgili tecrübelerini ve bilgilerini bizlerle paylaşacaklar. Eminim önemli bilgiler sunacaklar.

Tüm katılımcılara şimdiden teşekkür ediyorum. İki oturum hâlinde gerçekleşecek programın faydalı sonuçlar doğurması dilek ve temennilerimle hepinize saygılar sunuyorum.’’ dedi.

Prof. Dr. Alim Yıldız’ın konuşmasından sonra oturuma geçildi. Oturum başkanlığını Oturum Başkanı: Prof. Dr. Mehmet Doğanay’ın yaptığı birinci oturumda Prof. Dr. İlhami Çelik ‘’Yoğun Bakım Üniteleri’nde Sorun Mikroorganizmalar ve Epidemiyolojisi’’, Doç. Dr. Ayşegül Ulu Kılıç ‘’Dirençli Gram-Negatif Bakteriyel Enfeksiyonlar ve Tedavi Seçenekleri’’, Doç. Dr. Şener Barut ‘’Dirençli Gram-Pozitif Bakteriyel Enfeksiyonlar ve Tedavi Seçenekleri’’ konulu sunumlarını yaptılar.

Oturum başkanlıklarını Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, Prof. Dr. Ayhan Akbulut’un yaptığı ikinci oturumda, Prof. Dr. Ayhan Akbulut ‘’Yoğun Bakım Üniteleri’nde Candida Enfeksiyonları ve Tedavi Seçenekleri’’, Prof. Dr. Mehmet Özden ‘’Yoğun Bakım Üniteleri’nde Direncin Önlenmesi ve Enfeksiyon Kontrol Stratejileri’’, Yrd. Doç. Dr. Seyitali Büyüktuna ‘’Beraber tartışalım (Olgu sunumu)’’ konulu sunumlarını yaptılar.

Konferans toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.





Haber Tarihi : 16.01.2017

AYLARA GÖRE HABERLER