Üniversitemizden Mermer Fabrikalarının Endüstri 4.0 Sürecine Geçişini Hızlandıracak Çalışma

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Enerji Bilimi ve Teknolojisi Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Osman Genç tarafından yürütülen, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Yunis Torun’un danışmanlığını yaptığı proje “TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı” kapsamında başarılı projeler arasına girerek 200 bin TL hibe almaya hak kazandı.

 

ESTAŞ ve FİMAR Mermer’in de desteklediği projenin hayata geçirilmesi ile mermer fabrikalarında insan gözü ile yapılan kalite ve desen sınıflandırılmasında geleceğin teknolojisi olarak görülen yapay zekâ tabanlı gömülü sistem algoritmaları kullanılma imkânı ortaya çıkacak.  Sistemin sahip olacağı teknoloji ile özellikle mermer fabrikalarının Endüstri 4.0 düzeyine geçişini hızlandırmasına katkı sağlayacak. Aynı zamanda mermer plakalarını istiflemede kullanılacak robot sayesinde işçi yükünü azaltarak meslek hastalıklarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Enerji Bilimi ve Teknolojisi Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Osman Genç, projenin mermer sınıflandırılmanda kullanılacak yapay zekâ tabanlı bir sistem olduğunu söyleyerek, “Proje 2019’un son günü TÜBİTAK tarafından 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği almaya hak kazandı. Proje temelde piyasada mermer işleme sektöründe bulunan firmaların problemini ortaya koyuyor. Burada firmalar mermeri satarken iki farklı yol izlemektedir.  Mermeri daha fazla kazanç elde edebilmek için işleyip plakalar hâlinde satıyorlar. Bu da beraberinde bazı problemlere sebep oluyor. Bu problemlerden bir tanesi ve en büyüğü mermerin sınıflandırılmasıdır. Yani piyasada bilindiği kadarıyla seleksiyon. Bizim geliştirdiğimiz sistem insan hatalarının önüne yapay zekâ altyapısıyla geçecek. Bu daha önceden üzerine çalışılmış bir projeydi.” dedi. 

 

Genç konuşmasının devamında, “Bu proje için ROBOLAB bünyesinde daha önceden de çalışmalarımız vardı.  SMARTBİGG’in üniversitemizde yapmış olduğu bilgilendirme toplantısına katıldıktan sonra bu iş fikrine yöneldim. Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde eğitim almaya başladım.  Eğitim sonucunda projemin devamını geliştirerek TÜBİTAK’a sundum.  TÜBİTAK’tan da olumlu cevap aldık. Artık şirketimizi kuracağız ve ürün ortaya koyacağız. Bu ürünün sektördeki açığı gidermesini hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

 



Haber Tarihi : 14.01.2020

AYLARA GÖRE HABERLER