Dünya AIDS Günü Bilgilendirme Toplantısı

Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi ve Sivas Sağlık İl Müdürlüğü iş birliğiyle 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla farkındalık oluşturmak için AIDS Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.
 
Üniversitemiz Tıp Fakültesi Behsan Önol Konferans Salonu’nda düzenlenen programa konuşmacı Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Seyit Ali Büyüktuna, Sivas İl Sağlık Müdürlüğü personeli, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.
 
Tıp Fakültesi Dâhilî Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Seyit Ali Büyüktuna, AIDS’in hızlı seyreden bir hastalık olduğunu, son 28 yılda tüm dünyaya yayıldığını vurgulayarak, 1 Aralık “Dünya AIDS Günü” olarak adlandırılıyor. Buradaki amaç hastalığa karşı toplumda farkındalık oluşturmak ve bu hastalığa karşı önlemler almak. Çünkü AIDS, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) önümüzdeki 10 yıl içinde en fazla yıkıcı olacağı düşünülen bir hastalık. Bu yıl 31’incisi düzenlenen programlarda ‘Topluluklar Farkındalık Yaratır’ teması kullanıldı. HIV virüsü taşıyan kişilerin yüzde 45’i hastalığa sahip olduğunun farkındayken, yüzde 55’i ise bu virüsü taşıdığından haberdar değil. Bu durum dolayısıyla hastalığın yayılmasında önemli bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Test yaptırma konusunda ikna edilmesi gereken önemli bir kitle var. Bu yüzden bu bölümün ana hedef olarak belirlenmesi gerekiyor.” dedi. 
 
Hastalığın dünya genelinde artış gösterdiğini ifade eden Dr. Büyüktuna, “Bu hastalık ayrım yapmaksızın hızla yayılıyor ve ciddi anlamda ülke ekonomilerine ciddi anlamda bir yük teşkil ediyor. Bu konuda büyük projeler ve çalışmalar var. Ancak henüz etkili bir aşı yok. Bu yüzden en etkin mücadele yöntemi, bu virüsün nasıl bulaştığını bilmek ve ona göre önlem almak. Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği rakamlara göre 2018 yılı itibariyle 37 milyon 900 bin kişi bu hastalığı taşımaktadır. Türkiye’de ise 30 Haziran 2019 tarihi itibarıyla bu hatalığı taşıyan 20 bin 202 kişi var. Bu kişilerin 1786’sında ise AIDS virüsü bulunmaktadır. Cinsiyet dağılımına baktığımızda ise ortalama yüzde 80 civarında erkek yüzde 20 civarında ise kadın. Yüzde 15,5’i ise yabancı uyruklulardan oluşmakta. Genellikle 25-29 ve 30-34 yaş gruplarında görülür. Geçmiş yıllara baktığımız zaman AIDS virüsünde artış görmekteyiz. AIDS nasıl bulaşır? Korunmasız cinsel yolla kan yoluyla ve anneden bebeğe bulaşma yoluyla bulaşabilir.” ifadelerini kullandı. 
 
Daha sonra Dr. Büyüktuna hastalığın bulaşma yöntemleri, hastalıktan korunma yöntemleri ile ilgili katılımcılara bilgi verdi.



Haber Tarihi : 05.12.2019

AYLARA GÖRE HABERLER