Halı Dokumaya Patent

Sivas Meslek Yüksekokulumuzda görevli Öğr. Gör. Emine Tonus Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan halı dokuma patenti aldı.


Sivas Meslek Yüksekokulu Güzel Sanatlar Temel Alanı Geleneksel Türk Sanatları Halı-Kilim ve Dokuma Bölümü Öğr. Gör. Emine Tonus konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.


Öğr. Gör. Tonus 2015 yılı itibarıyla başvurusunu yapmış olduğu delikli kumaşlar üzerine halı dokuma tekniği ile ilgili başvurusunun 2018 yılı Eylül ayı itibarıyla tescil edildiğini bildirdi.


Modern yaşam içerisinde tezgâhların yaşam alanından çekildiğinin altını çizen Öğr. Gör. Tonus, “Ben yapmış olduğum bu çalışmayla hiçbir tezgâha ihtiyaç duyulmadan atkısı ve çözgüsü kendi üzerinde olan delikli kumaşlar üzerine basit iğne ve iplik yardımıyla çeşitli düğüm teknikleri kullanarak bir dokuma geliştirdim. Bununla ilgili sadece elimizde var olan normal delikli kumaşları kullanabileceğimiz gibi etamin veya piyasada rahatlıkla temin edebileceğimiz telis kumaşları uygun olacaktır. Aynı zamanda çeşitli renkteki ilmeklik iplikler, bu tercihen fantastik iplikler de olabilir. İğne etamin ve yorgan iğnesi tercih edilir. Halı makası mutlaka olmak zorunda değildir. Evdeki basit bizim, dikiş makası olarak değerlendireceğimiz makaslar. Halı tarağı yine aynı şekilde saç taraklarının sık dişli olanları tercih edilebilir. Bir adet tığ ve halının sırtını kuvvetlendirmek içinde, kuvvetli bir yapıştırıcı ve halı kaydırmaz tabana ihtiyacımız var. Biz, bu işlemi yapabilmek için herhangi bir teknik donanıma ihtiyaç duymuyoruz. Elde ettiğimiz bu malzemeleri masada veya dizimizin üstünde tıpkı nakış yapar gibi iğneyi ipliği takmak suretiyle ben, şahsen Türk Gördes düğüm tekniği çalıştım; ama uygulayıcılar istediği teknikleri kullanmak suretiyle çözgü diye tabir ettiğimiz boyuna giden ipliklerin arasından iğneyi geçirmek suretiyle işlemi yapacaklardır.” dedi.


Tonus kadın, erkek, genç, yaşlı hatta çeşitli hastalık ve belirli engeli olan dezavantajlı sayılan her birey için piyasadan ekonomik olarak elde edecekleri malzemelerle kolay bir şekilde dokuma yapabileceklerini umut ettiklerini söyleyerek, “Atık malzemelerin değerlendirilmesi yönünde bir çalışma yaptım burada. Biz özellikle bu çalışmayla boş iş gücünün üretime dönüştürülmesini, çalışan vatandaşlar için hobi olarak boş vakitlerinin değerlendirilmesini, aynı zamanda atık malzemelerin tekrar geri dönüşümünün sağlanarak ekonomiye kazandırılmasını amaçladık. Yine üretim fazlası ürünlerin satılarak ek gelir temin etme yollarının açılmasını, hasta ve engeli olan dezavantajlı kişilere de bir faaliyet alanı olmasını amaçladık. Umarım ata yadigârı olan halı kültürünün yaşatılması, geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için önemli bir çalışma olur diye düşünüyorum. Biz bu malzemeleri öncelikli olarak saçak payı bırakarak, çiti örerek havları takarak ve kıyı kolonunu yapıp sırt kısmını kuvvetlendirmiş olarak tamamlamış olacağız.” diye konuştu.



Haber Tarihi : 14.03.2019

AYLARA GÖRE HABERLER