Üçüncü Seminer Günleri: Sağlık Yaklaşımında Kültürel Tevazu

Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından geleneksel hâle getirilen Seminer Günleri’nin üçüncüsü “Sağlık Yaklaşımında Kültürel Tevazu” isimli seminerle başladı. 


Sağlık Bilimleri Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminere Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Hubbezoğlu, Suşehri Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Seminerin açış konuşmasını yapan Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, “Emeği geçen bütün öğretim üyelerimize teşekkürlerimi iletmek istiyorum, katılım gösteren öğrencilerimize de. Bugünkü konu gerçekten çok güzel, ilgi çekici bir konu. Sağlık bilimleri alanında çalışınca tüm profesyonellerin geliştirmeleri gereken birçok özellikleri var. Ama kültürel anlamda sağlık hizmeti sunarken bir tevazu da insana duyarlılık anlamında kişiye duyarlılık anlamında göstermenizde çok önemli ve geliştirmemiz gereken bir konu.” dedi.

Seminerde konuşan Dr. Öğr. Üyesi Bekar, “İki kişinin etkileşimini örneğin insan ve sağlık profesörlerin etkileşimlerinde iki buz dağını düşünelim. İki buz dağının bir araya geldiği nokta veya çarpıştığı noktada en büyük en derin kısım değerler ve inançlar yatmaktadır. Eğer kendi kültürümüzü ve değerlerimizi hasta üzerinden empoze edersek ya da hastada kültürel bir körlük gibi davranışa girersek, onun kültürünü dikkate almazsak o zaman çok büyük bir çatışma yaşanır bu çatışmada en derinde hissedilen o buz dağındaki değer ve inançlarda yatar.” ifadelerini kullandı.

Bekar, sağlık personellerinin kültürler hakkında bilgi sahibi olması gerektiğinin altını çizerek, “Sadece savaşlar ve göçmenleri düşünmemize gerek yok. Dil farklı, ortam farklı, giyim farklı, ilişkiler farklı, belli kurallar var. O kurallara uymak zorundayız.” diye konuştu.

Program Prof. Dr. Hatice Tel Aydın’ın semineri gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi Mine Bekar’a teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.
 



Haber Tarihi : 26.03.2019

AYLARA GÖRE HABERLER