Meme Kanserine Yeni Çare

İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezimizde yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda endemik bitki olan kekiğin, meme kanserine iyi geldiği bilim insanlarınca ortaya kondu.

İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Kanser Araştırma Laboratuvarı'nda 2 yıldır kekik üzerinde çalışmalar yapan Eczacılık Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ceylan Hepokur, kekik türlerinin meme kanseri hücrelerine iyi geldiğini ve hücre kültürü çalışmalarını tamamladığını ve kekikteki saf etken maddeyi tespit ettikten sonra bu etken madde saflaştırılarak ilaç hâline getirip bunları meme kanseri hastalarında kullanmak istediklerini belirtti.

“Çalışmamızın Amacı; Ülke Ekonomisine Katkı Sağlamak İçin Yeni İlaçların Keşfedilmesi”

İki yıldır endemik kekik türleriyle çalıştığını belirten Dr. Hepokur, “Kekik türlerinin meme kanseri hücre hatlarını denedik ve çok iyi sonuçlar elde ettik. Bilimsel dergilerde yayımlandı. Elde edilen sonuçlarla kekik meme kanserine çok iyi geliyor, diyebiliriz. Tabii bunun daha ileri çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir. Çalışmanın in vitro (hücre kültürü) kısmını bitirdik. İn vivo (hayvan deneyleri) kısmına geçeceğiz. Türkiye, dünyanın kekik üretiminin yüzde seksen beşini karşılıyor. Bu yüzden kekik neden tabletler hâline dönüşüp insanlara ilaç olarak gitmesin sorusunu akla getirmektedir. Çalışmamızın amacı; ülke ekonomisine katkı sağlamak için yeni ilaçların keşfedilmesi. İnşallah da bu çalışmalar ışığında hedeflerimize ulaşırız." dedi. 

“Meme Kanseri Hastalarına Kesinlikle Kekiği Öneriyorum”

Meme kanseri hastalarına günlük 10 gram kekik tüketmelerini öneren Dr. Hepokur, "Çalışmalarımızı şimdi hayvan deneyleri üzerine yoğunlaştırdık. Meme kanseri oluşturulan kobaylarda da aynı çalışmayı planlıyoruz. Kekikteki saf etken maddeyi tespit ettikten sonra bu etken madde saflaştırılarak ilaç hâline getirip bunları meme kanseri hastalarında kullanmak istiyoruz. Meme kanseri hastalarına kesinlikle kekiği öneriyorum. Gerçekten yaptığımız çalışmalarda kekiğin meme kanseri üzerine çok iyi sonuçlarını görüyoruz. Öğün başına yemeklerine parmaklarıyla bir tutam kadar kekik ilave etmelerini kesinlikle öneriyorum. Üniversitemize ve İleri Teknoloji Kanser Araştırma Laboratuvarına çalışmalarımıza yapmış oldukları katkılardan dolayı ekibim adına teşekkür ediyorum." dedi.
 



Haber Tarihi : 19.04.2018

AYLARA GÖRE HABERLER