Mühendislik Fakültesinde “ Endüstri 4.0” Paneli

Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü, Çevre Mühendisi Tayfun Bozkurt, Çevre Mühendisi Cansel Yıldız Koç ve ekibi tarafından “Endüstri 4.0” adlı panel düzenlendi.

 

Mühendislik Fakültesi Mavi Salon’da saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan panele Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Evren Gölge, Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı ve panel yöneticisi Prof. Dr. Meltem Sarıoğlu Cebeci, panelistler Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) Samsun Şube Başkanı İnşaat Mühendisi Selman Yesevi Cevahir, Makine Mühendisi Semih Şener, Çevre Mühendisi Hilmi Eker, öğretim elemanları ile öğrenciler katıldı.

 

Panelde günümüzün popüler konusu olan Endüstri 4.0’ın ne olduğu, akıllı çevre sistemleri, gençler için nasıl bir imkân tanındığı, hangi kitap ve internet üzerinde hangi sayfalarını takip etmeleri, gerektiğiyle ilgili bilgi verildi.

 

Panelin açış konuşmasında endüstrinin gelişim aşamalarını anlatan panel başkanı Prof. Dr. Meltem Sarıoğlu Cebeci, “Endüstri 4.0; Endüstri 1.0 su ve buhar gücü kullanarak başlayan ve endüstri 2. ve 3. yazılımlar ile devam eden ve bugün Endüstri 4.0’ a geldiğimizde artık otomasyona geçtiğimiz, yani basitçe robotların iş hayatına, endüstriye girmesi ve burada insan faktörünün bunlarla beraber nasıl çalışması demektir. “Endüstri 4.0” ‘ın artık bizim ülkemizde faaliyet gösteren sektörler tarafından da benimsenmesi gerekiyor; çünkü dünya bu trendin içerisine girmiş durumda. Dolayısıyla biz de geri kalmamak için bu akıma uymak zorundayız. Ne kadar çok kabul eder ve öğrenirsek o kadar iyi olacaktır.” dedi.

 

Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Evren Gölge, “Endüstri 4.0 yaklaşık 4 yıldır epey gündemde olan bir konu. Dünyada on kadar ülke arayı hızla açıp, uzay çağına doğru yol alıyorlar. 1990’larda da bizim ülkemiz montaj-sanayi ile iyi bir ivme yakaladı; ama montaj sanayinde başarılı olmamız bugün çok zor görünüyor. Bizimde günceli yakalamamız şart. Günün koşullarına uymamız, ülkemizin hak ettiği yere; çağdaş medeniyetler düzeyine kavuşmasını sağlarlar.” ifadelerine yer verdi.

 

MMG’nin tanıtım videosunun yayınlanmasının ardından MMG Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İnşaat Mühendisi Selman Yesevi Cevahir,” Mühendis; insanların her türlü ihtiyacını karşılamak üzere yol, köprü, bina gibi bayındırlık faaliyetlerinin yapılması, tarım-beslenme gibi gıda üretilmesi, fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik gibi temel fen bilimleri araştırmaları, uçak, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir eğitim görmüş kimse demektir. Mimar ve Mühendisler Grubumuzun misyonu, üyeler arasında mesleki dayanışmayı tesis ederek üyelerimizin ve toplumun sosyal, kültürel, teknolojik ve ekonomik gelişimine katkı sağlamaktır.” dedi.

 

MMG Samsun Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çevre Mühendisi Hilmi Eker,  “Endüstri 4.0; tam olarak tamamlandığında ve Türkiye’de buna uyum sağladığında hiçbir mühendis sadece diplomasıyla iş yapamayacak veya hiçbir doktor belki sadece diplomasıyla ve aldığı eğitimle yapamayacak. Nasıl ki bizim yaşlı dedelerimiz şimdi akıllı telefonu kullanamıyorsa, bizde de mesleki anlamda oluşan gelişmelere uyum sağlayamayan arkadaşlarımız, belki o akıllı telefonu kullanamayan dedelerimiz gibi mesleklerindeki gelişmeleri kullanamayacak.” dedi.

 

Her şey akıllı oluyor

 

Zamanın ve teknolojinin geliştiğini belirten Çevre Mühendisi Hilmi Eker, “Her şey akıllı oluyor. Akıllı çevre sistemleri, yenilikçi ve sürdürülebilir yöntemleri kullanarak, kaynakların etkin ve akıllıca tüketildiği, doğaya saygılı, çevre sorunlarının minimuma indirgendiği, kendi kendine yetebilen yaşam alanları oluşturabilmeyi hedeflemektedir. Akıllı çevre konusunda çözüm önerileri ise; akıllı bina sistemleri, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, atıktan enerji üretimi, akıllı aydınlatma sistemleri ve akıllı şebekelerdir.” dedi.


Endüstri Komisyonu Başkanı Makine Mühendisi Semih Şener, “Endüstri 4.0 Almanların, bir pazarlama politikasıdır. Akıllı sistemler mühendisliği Amerika’daki ismidir. Japonya’da daha farklı, Çin’de daha farklı bir isimdir. Bizim de hükûmetimiz dikkat ederseniz 4. Sanayi Devrimi demeye çalışıyor. Aslında hepsini bir dijitalleşme adı altında kapsayabilmek daha mantıklı. 2016 yılında Türkiye’de ‘Endüstri 4.0’ kavramı Davos Zirvesi ile beraber duyulmaya başladı. Endüstri 4.0’da minimum insan faktörü var, tamamen robotlara entegre ettiğiniz için, robotlar yorulmak bilmiyor ve her şeyi aynı kalitede yapıyor. Her kalitenin süreçleri farklı oluyorsa, o zamanda zaten sinyaller veriyorlar, sizi uyarıyorlar veriyorlar. Dolayısıyla her şeyin yüzde yüz kaliteli üretim açısını sağlıyorsunuz.”dedi.

 

 

Endüstri devrimlerinin işsizliğe neden olmadığını ifade eden Semih Şeker “Endüstri 1.0’a geçmiş olan İngiltere’de hiçbir zaman işsizlik olmadı. İstihdam çok fazla oldu. Öyle ki köydeki insanları bile şehirdeki fabrikalara getirdiler, hızlı bir şekilde üretim yapabilmeleri için. Endüstri 2.0’da Amerika’da bir kasabın elektriği devreye sokarak, montaj hattını devreye sokması olmuş ve literatüre öyle girmiştir. Endüstri 2.0 aslında Henry Ford’un seri üretime geçmesiyle büyük bir sükse uyandırıyor. Burada da herhangi bir işsizliğe neden olmamıştır. Endüstri 3.0 için, aslında otomasyon devresi olarak biliniyor; ama bana göre bilgisayar çağını sembolize ediyor. Dolayısıyla bu 3 tane endüstri devriminden ne anlıyoruz, yeni devrimlerin ülkelerin gelişmesinde önemli bir yeri var. Bu nedenle bizimde Endüstri 4.0’a geçmemiz lazım. Endüstri 4.0’ın en büyük sembollerinden birisi İHA (İnsansız hava aracı). İHA’nı dünyada en iyi üretim yapan 5 ülkeden biriyiz.” diye ifade etti.

 

 

Program sonunda panelistlere teşekkür belgesi takdim edildi. 



Haber Tarihi : 04.04.2018

AYLARA GÖRE HABERLER