• twitter logo

Uzmanı Açıklıyor, Paniğe Gerek Yok!

Başhekim Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan’dan KKKA ve Kene Vakalarına Yönelik Kritik Açıklamalar: Paniğe gerek yok!

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ve kene vakalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Başhekim Prof. Dr. Doğan, hastalığın bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve tedavi süreçleri hakkında bilgi verirken, halkı erken müdahalenin önemine karşı uyardı.

 

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi nedir ve Sivas’ta son dönemde vaka sayılarında nasıl bir artış gözleniyor?

 

KKKA Virüs taşıyan keneler tarafından insanlara bulaştırılan bir enfeksiyon hastalığıdır. Doğru şekilde ve zamanında müdahale edilmediğinde ölümcül olabilir. Vaka sayılarında yıllara göre dalgalanmalar olmakla beraber bu sene ilk birkaç ay içerisinde bir miktar artış oldu. 

 

KKKA’nın bulaşma yolları nelerdir ve hangi gruplar daha fazla risk altında?

 

Virüsü taşıyan kenelerin vücuda teması ile bulaşmasının yanı sıra bu kenelerin çıplak elle ezilmesi, onların sıvılarının ellenmesi ile bulaşıyor. Bunun yanı sıra hastalığa yakalanmış kişilerin de vücut sıvılarına temasla bulaşabiliyor. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, veteriner hekimler, askerler, hastalığın tedavisiyle uğraşan sağlık personelleri ile tedbirsiz olarak kırsal alanlarda gezenler ve piknik yapanlar risk gruplarını oluşturuyor.

 

Hastalığın belirtileri nelerdir ve vatandaşlar bu belirtileri fark ettiklerinde ne yapmalı?

 

Hastalığın belirtisi ateş, yorgunluk, bulantı, kusma gibi semptomlarla başlıyor. İleri ki safhalarda kanamalar başlıyor. Deri kanamaları, diş eti kanamaları, bağırsak kanamaları gibi. Bu gibi semptomlarda derhal sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekiyor. 

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi, KKKA tedavisinde nasıl bir rol üstleniyor?

 

Bu hastalık konusunda bir merkez haline geldik. 23 yıldır bu hastalığı takip ediyoruz. Hastalığın net bir tedavisi yok daha çok destek tedavisi uygulanıyor. Zamanında gelen hastalarımızda iyileşme bu desteklerle gerçekleşiyor. 


Kene ısırığı durumunda doğru müdahale nasıl olmalı, halkın sık yaptığı hatalar nelerdir?

 

Kene ısırığı durumunda yapılan en büyük hata bilinçsiz ve yanlış çıkarma hamleleridir. En doğru hareket en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak doğru müdahalenin yapılmasını sağlamak olacaktır.

 

Üniversitenin KKKA’ya karşı aşı geliştirme çalışmalarında gelinen son nokta nedir?

 

Üniversitemizde Prof. Dr. Nazif Elaldı hocamız bu konu ile ilgili yakından ilgileniyor. Şu an İsveç’te aşının Faz-1 çalışmaları devam ediyor. Faz-2 çalışmalarına geçildiğinde bu çalışmalar Sivas’ta da yapılacak. Faz-2 çalışmalarından sonra aşının devreye girmesini bekliyoruz.

 

KKKA konusunda halk arasında yaygın olan yanlış bilgiler neler ve bunları nasıl düzeltebiliriz? Halkın alabileceği basit ama etkili korunma yöntemleri nelerdir?

 

Bu hastalıktan çok korkmamak fakat tedbiri de elden bırakmamak gerekiyor. Gerekli tedbirler alınıp zamanında sağlık kuruluşlarına başvurulduğunda hastalık bir sorun yaratmıyor. Zamanında ve doğru müdahale olmadığında ölümcül hale gelebiliyor. 

 

Öncelikle korunma tedbirleri alınmalı. Uzun otların bulunduğu yerlere girmemek, gidilecekse de açık renk kıyafetler giymek, giyilen kıyafetin paçalarının çorap içine alınması, yere oturulacaksa açık renk örtüler kullanılması, dönüşte muhakkak vücudun dikkatli şekilde kontrolü önemli. Bilhassa çocukların vücutlarının tamamının kontrol edilmesi gerekir. Bu kontrollerde kene tespit edilirse vakit geçirmeden sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekmektedir. 

 

SCÜ Hastanesine gelen vakalar en fazla hangi yörelerden geliyor. Sivas Merkez’de vaka durumu nedir?

 

Şu ana kadar Sivas Merkez’den vaka gelmedi. Tabi bu gelmeyecek anlamına gelmez, tedbiri elden bırakmamak gerekiyor. Bize gelen vakalar şu ana kadar daha çok Yozgat ve Tokat ağırlıklı. Sivas ilçelerinden ise Hafik, Zara ve Koyulhisar’dan gelen vakalarımız da var. 

 

Başhekim olarak KKKA hakkında halkımıza mesajınız nedir?

 

Bu hastalık için endişe ve paniğe kapılmamak gerekiyor. Bu hastalığın tedavisi yok denilse de, keneye maruz kalanlar erken ve doğru müdahale ile hastalıktan rahatlıkla kurtulabiliyor. Bu hastalığa karşı en etkin müdahale önleyici tedbirlerle kene tutulmasını engellemek. Buna rağmen kene ile temas gerçekleşirse de vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekir. Zamanında ve doğru müdahale ile çok yüksek sayıda hastamız sağlıklarına kavuşmuşlardır. Vefat eden hastalarımızın tamamı kenelerin yanlış şekilde çıkarılmaya çalışılması ve hastanelere geç başvurulması nedeniyle hayatlarını kaybetmişlerdir. 


 



Haber Tarihi : 04.07.2025

AYLARA GÖRE HABERLER