Şehitlerimizin Mezar Yerlerini Üniversitemiz Tespit Ediyor

23 Ağustos 1921 tarihinde başlayıp 13 Eylül 1921’de sona eren, dünya harp tarihine "en uzun meydan muharebesi" olarak geçen, çok sayıda subayımız şehit olduğu için “Subaylar Savaşı” diye de anılan Sakarya Meydan Muharebesi şehitlerimizin mezar yerleri Üniversitemiz bilim insanları tarafından tespit ediliyor. 


Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Jeofizik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özcan Bektaş, Öğr. Gör. Sinan Koşaroğlu ve Bitlis Eren Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın Büyüksaraç’ın yürüttüğü çalışma dünya tarihinin en büyük savaşlarından birisi olan Sakarya Meydan Muharebesi’nin vatan savunmasındaki yerini ifade etmesi açısından büyük önem taşıyor.

Çalışmayla ilgili açıklamalarda bulunun Doç. Dr. Özcan Bektaş, savaş sırasında şehit düşen askerlerimizin defin yerlerini jeofizik yöntemlerle tespit ettiklerini söyledi.

Doç. Dr. Bektaş, “Sakarya Meydan Muharebesi’nin şehitlik alanlarının araştırılmasıyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı 9. Bölge Müdürlüğü ile Üniversitemiz Jeofizik Bölümünün protokolü var. Polatlı ve Haymana arasında kalan, 22 gün 22 gece süren kanlı bir savaş. Dolayısıyla şehitlerin sayısı ve defin yerleri bilinmiyor.” dedi.

Projeye başlamadan önce üç şehit alanının ve 304 tane şehidin yerinin bilindiğini anlatan Bektaş, “Bu proje devam ettikçe 16 defin yeri ve 2 bine yakın şehit mezarına ulaşıldı. Muhtemel alanlarda hâlen çalışmalarımız devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Bölgede jeofizik çalışmalarımız devam ederken boş kovanlara, patlamış toplara veya patlamamış el bombalarına rastladıklarını belirten Doç. Dr. Bektaş, şehit yerlerinin belirlenmesinden sonra Sakarya Meydan Muharebesi Millî Park Müdürlüğü ile Tarım ve Orman Bakanlığı buralarda anıtlar oluşturacak, koruma altına alıp ziyarete açılacağını vurguladı.

Öğr. Gör. Sinan Koşaroğlu ise, “Sakarya Meydan Muharebesi şehitlik alanlarını ve kayıp siperlerimizi belirliyoruz. Sakarya Meydan Muharebesi ile ilgili yaptığımız çalışmada yer radarı yöntemini kullanarak yerin röntgenini çekip şehitlerimizin mezar yerlerini, sınırlarını ve şehitlik sayılarını belirliyoruz. Ayrıca bu çalışmada kayıp olan mühimmatlarımızın yerlerini ve sınırlarını belirleyeceğiz.” diye konuştu.

Sakarya Meydan Muharebesi’nde 19 bine yakın askerimizin şehit olduğunun altını çizen Koşaroğlu, 2021 yılında savaşın 100’üncü yılı olması dolayısıyla çalışmayı o tarihe kadar bitirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.
 
 



Haber Tarihi : 13.02.2019

AYLARA GÖRE HABERLER