Çanakkale Şehitleri Afiş Sergisi

 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi dolayısıyla Resim İş Eğitimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kani Ülger ve öğrencileri tarafından ‘18 Mart 1915 Çanakkale Şehitleri Afiş Sergisi’ açıldı. 


Üniversitemiz Kültür Merkezi Galeri 1’de açılan resim sergisinde öğrenciler, dönemin koşulları ve Çanakkale Zaferini resmettiler. Savaşta Seyit Onbaşı’nın top mermisi başta olmak üzere, ‘Çanakkale Geçilmez, Kınalı Kuzu, Çanakkale Cephe Önü ve Arkası, Geri Dönmeyi Asla Düşünmediler’ başlığını taşıyan resimler sergilendi. 

Çanakkale Bir Ruhtur

Sergide konuşan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Aksu, “Bugün Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Resim Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kani Ülger Bey’in ve beraberindeki öğrenci arkadaşlarımızın 18 Mart Çanakkale için hazırlamış oldukları resim sergisinin açılışını gerçekleştirmiş olduk. Çanakkale bir ruhtur arkadaşlar. Bütün dünyanın farklı bölgelerinden, Anadolu’nun farklı şehirlerinden gelen askerlerimiz vatanı savunmak için düşmanın fiziksel ve maddi anlamda çok güçlü olmasına rağmen, manevi gücüyle, inancıyla, birliğiyle ve şehadet ruhuyla gerçekten de tarihte bir destan yazmıştır. Biz o nedenle hem Çanakkale şehitlerimizi hem de vatanımız uğruna canlarını seve seve feda eden şehitlerimizi rahmetle ve minnetle yâd ediyoruz.” dedi.

Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kani Ülger, “18 Mart 1915’te Çanakkale’de olan savaşı arkadaşlarımızın araştırmalarıyla, yaşanan olaylara dayalı olarak görselleştirip, grafik sanat ürünlerinden, afiş tekniğiyle bu sergide sunmaktayız. Benim afiş eserim var birkaç tane. 12 tane de arkadaşımızın 50 x 70 ebadında eserleri var. Aynı zamanda illüstrasyon olarak 35 x 50 beş tane çalışmamız sergileniyor. Sergiyi izlemelerinin Resim İş Eğitimi öğrencileri dâhil tüm Eğitim Fakültesi ve Cumhuriyet Üniversitesi öğrencileri için öğretici olacağını düşünüyorum. ” diye konuştu.

Resim İş Eğitimi Öğretmenliği son sınıf öğrencisi Buse Çakır, “Çalışmamda Çanakkale döneminde yaşanan bir hikâyeden esinlendim. O dönemde yeterli sayıda morfinimiz yok, sınırlı sayıda morfinimiz var. O dönemde doktora deniliyor ki; sadece ağır olan hastalar için morfin kullanmayın, ağır olmayan hastalar için kullanabilirsiniz diyorlar. Ağır olarak doktorun çocuğu geliyor, çocuğu geldikten sonra doktor bakıyor, ağır olduğu için morfini kullanamayacağını anlıyor. Böylelikle morfini kullanmayıp bunu gölgede bırakın diyerek gölgede bırakıyor çocuğunu. Cephe önü ve arkası olarak resmetmeye çalıştım.” şeklinde çalışmasını anlattı.
 



Haber Tarihi : 21.03.2019

AYLARA GÖRE HABERLER