Eczacılık Fakültesi Beyaz Önlük Giyme Töreni ve Söyleşi

Üniversitemiz Eczacılık Fakültesini bu yıl kazanan öğrencilerimize “Beyaz Önlük Giyme Töreni” ve “Sağlık Okur Yazarlığı ve Medya” isimli söyleşi gerçekleştirildi.

 

Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda düzenlenen programa Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Alim, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Saraç, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Uysal, 37’nci Bölge Sivas Eczacı Odası Başkanı Ecz. Bahadır Eren, dekanlar, müdürler, akademisyenler ve öğrenciler ile aileleri katıldı.

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından açılış konuşmaları gerçekleştirildi.

 

Törenin açış konuşmasını gerçekleştiren Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Saraç, “Bugünden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak artık sizin için. Çünkü bugün kutsal eczacılık mesleğinin simgesi olan beyaz önlüklerinizi giyeceksiniz. Giydiğiniz bu önlük sadece beyaz bir kumaş değil. Beyaz önlük aynı zamanda saflıktır, temizliktir, güçtür, sorumluluktur, vebaldir. Aynı zaman da beyaz önlük çalışkanlıktır. En kutsal anlamı ise hastalığın duası, yakınların minnetidir. O önlük aynı zaman da ananızın, babanızın yüzündeki sevinçtir, mutluluktur. ” dedi.

 

37’nci Bölge Sivas Eczacı Odası Başkanı Ecz. Bahadır Eren, sağlığın birey ve toplum için tam bir iyilik hâli olduğunu ifade etti.

 

Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, “Eczacılık sağlıkla ilgili önemli mesleklerden birisi ve 1867 yılında Osmanlıda ilk kez kuruldu. Buralardan çok önemli insanlar yetişti. Beyaz önlük temizliği, düzeni ve sağlığı temsil eder. Bugün öğrencilerimiz beyaz önlük giyecekler. Ben hepsini kutluyorum. Ailelerini tebrik ediyorum. Bize gönderdiğiniz öğrenciler inşallah birkaç yıl sonra mesleklerine başlamış olacaklar ve bizi temsil edecekler. Arkalarında yarım asra yakın bir tecrübenin ürünü olan üniversitenin diplomasını taşıyacaklar. Onların başarıları da bizim gururumuz olacak.” şeklinde konuştu.

 

Konuşmaların ardından Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehtap Uysal’ın Sağlık Okur Yazarlığı ve Medya başlıklı söyleşisine geçildi.

 

Prof. Dr. Uysal eczacılık mesleğinin çok önemli ve kutsal bir meslek olduğunu söylerken, her zaman için çok titiz olunması gerektiğini vurguladı.

 

Uysal konuşmasının devamında, tıp ve eczacılıkla ilgili Latince bir deyim olan ‘Primum non nocere’ deyiminin “Önce zarar verme” anlamına geldiğini belirterek, “İyileştirebilirsen iyileştir ama hastayı tedavi edeceğim diye daha kötüye götüremezsin ilkesini özetler. Sağlıkla ilgili alanlarda etik kuralların ilkidir.” diye ekledi.

 

“Sağlık medyası çok önemlidir.” diyerek konunun altını çizen Uysal şunları kaydetti:

“Gelişen iletişim imkânları nedeniyle sağlık elimizdeki telefonların içinde gibi gözüküyor aslında ama biraz yararlı mı zararlı mı onu araştıracağız. Tüm dünyada internet başlıca sağlık enformasyonu sağlayıcısı oldu. İnsanlar sağlıkla ilgili bilgileri Google’da arama yaparak ediniyor. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ümit Atabek, tüm dünyada internetin başlıca sağlık enformasyon sağlayıcısı konumuna geldiğini belirterek, genellikle doktora gitmek yerine google’da arama yapıldığını, hastalar ve doktorlar hakkında bilgi almak için internete başvuranların oranının yüzde 92 olduğunu rapor etmiş. Ama daha sonra bu yüzde 92’lik oranın yaklaşık %yüzde doktora 50’si gidiyor. Ama yüzde 50’si hiç gitmeden kendini tedavi ediyor. İnternette veya görsel ve yazılı medyada topluma sağlıkla ilgili olarak sunulan tavsiyeler her zaman doğru bilgi içermediği gibi insan sağlığına zarar verecek unsurlar da taşımaktadır.”

 

Uysal’ın söyleşisinden sonra Rektörümüz, Prof. Dr. Uysal’a, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Alim de 37’nci Bölge Sivas Eczacı Odası eski başkanı Süha Özyazıcı’ya plaket verdiler.

 

Plaket verilmesinin ardından “Beyaz Önlük Giyme Törenine” geçildi.



Haber Tarihi : 13.11.2019

AYLARA GÖRE HABERLER