Tiyatro: Fermanlı Deli Hazretleri

Üniversitemiz personelinin oluşturduğu tiyatro topluluğu Atatürk Kültür Merkezi’nde ‘Fermanlı Deli Hazretleri’ isimli oyunu sahneledi.


Müsahipzade Celal’in kaleme aldığı bir Osmanlı dönemi komedisi olan ‘Fermanlı Deli Hazretleri’, müzikli ve danslı oyunun yönetmenliğini Gemerek Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Kanak yaptı.

Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde İstanbul’da geçen oyunda, dönemin sadrazamı Mustafa Paşa’nın vekilharç kâtibi Musa Efendi, Padişah’ın fermanı ile darağacına asılır. Asıldığı ağaç ağırlığına dayanamaz ve Musa Efendi düşer. Onun ölümden kurtulduğunu gören cellat, verilen emri bir kere yerine getirdiği için ikinci kez Musa Efendi’yi asmaz ve onun canını bağışlar. Musa Efendi şaşkınlığından delirince, “deliyi affedelim" diye ferman buyurulur. Musa Efendi bir süre tımarhanede kalır, delileri eğlendirmek için muskalar yazar. Tesadüfen delilerden biri iyileşince, herkes derdine çare bulması için Musa Efendi'ye gelmeye başlar. Musa Efendi’nin adı artık halk arasında ‘Fermanlı Deli Hazretleri’ olarak anılır ve her derde çare bulduğuna inanılır.

Yoğun bir katılımın olduğu oyun, izleyenlerden tam not aldı.
 



Haber Tarihi : 10.04.2019

AYLARA GÖRE HABERLER