AB UFUK 2020 Programı Bilgilendirme Günü

Üniversitemiz Proje Destek Ofisi tarafından ‘AB UFUK 2020 Programı Bilgilendirme Günü’ programı düzenlendi.

 

4 Eylül Kültür Merkezi Mavi Salonda gerçekleştirilen programa Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Proje Destek Ofisi Müdürü Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, konuşmacı TÜBİTAK Bilimsel Programlar Uzmanı Aslı Vural ve akademisyenler katıldı.

 

Programın açış konuşmasını yapan Prof. Dr. Kaan Şevki Kavak, Proje Destek Ofisi’nin amacının nitelikli proje sayısını artırmak olduğunu söylerken, “Özellikle akademik gelişime ve kariyer planlamasına yönelik bir maddemizde söz konusu. Bizler elimizden geldiğince sizlere fakülte ve yüksekokullardaki toplantılarla bu projeyi duyurmaya çalışıyoruz, bu ne kadar fazla olursa geri dönüşünün o kadar fazla olacağını düşünüyorum üniversitemiz adına. UFUK 2020 programı bir çerçeve programıdır.” dedi.

 

Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız üniversitelerin bilginin üretime dönüştürülmesinde önemli bir yerinin olduğunu vurgulayarak, “Kalkınmada temel itici gücün, bilginin üretime dönüşmesi ve sürdürülebilir girişimcilik için, finansal olarak güçlü olmak gerektiği malumudur. Ufuk 2020 Projesi de iyi fikirleri ve projeleri desteklemek amacıyla 71 milyar Euro’luk bütçe ile sanayicimizin ve iş dünyamızın önünde çok büyük bir fırsat olarak duruyor. Aynı şekilde pazar odaklı, kısa sürede ticarileşebilecek ürün ve süreçleri kapsayan AR-GE projelerini desteklemesi de önemli bir avantaj. Akademisyenlerimizin hazırlayacakları projelerin hem ülkemizin hem de şehrimizin geleceğine katkı sağlayacağı kanısındayım.” dedi.

 

Rektörümüz konuşmasının devamında projeleri her zaman desteklediklerini anımsatarak, “Bu projeler bir dönütü olan projeler olmalıdır. Çünkü günümüzde ülkemizin buna çok ihtiyacı var. Yerlileşme ve millîleşmeden bahsediyoruz madem bunu yapacak olanlar da üniversitelerdir. Örneğin biz bir iki proje vermiştik. Bunlardan bir tanesi “GES güneş enerjisi sistemi”. Biz bunu kurduruyorsak bunu her hangi bir vatandaşımız da yapabilir ama bizim üniversite olarak buna ne gibi katkılar sağlayabiliriz diye düşünüp, uygulamamız lazım.”

 

Rektörümüz konuşmasının ardından konuşmacı Aslı Vural’a teşekkür belgesi verdi.

 

Belgenin verilmesinden sonra Vural AB UFUK 2020 Programı ile ilgili sunum gerçekleştirdi.

 

Vural, Avrupa Birliği Çerçeve Programlarının ilkinin 1984 yılında yayınlandığını, Avrupa’nın iş birliği yaparak araştırma yapma ihtiyacını karşılamak üzere oluşturulduğunu söyledi. Bu çerçeve programların Avrupa Birliği’nin politikalarına hizmet ettiğini anlatan Vural, sosyal ve ekonomik kalkınmayı sağlamanın, bilimsel araştırma ile teknolojik gelişimi desteklemenin programın amaçları arasında yer aldığını belirtti.

 

Şu anki programın 2014-2020 yılları arasında geçerli olduğunu kaydeden Vural, 80 milyar euro’luk bütçesinin bulunduğunu ve Avrupa Birliği’nin destek verdiği en büyük program olduğuna dikkat çekti.

Programın araştırmayı, yeniliği desteklediğini anlatan Vural, hem ticarileşmeye yakın ürünlerin geliştirilmesine yöneldiğini hem de bilimi desteklediğinin altını çizdi.

 



Haber Tarihi : 22.11.2019

AYLARA GÖRE HABERLER