25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü

Suşehri Sağlık Yüksekokulu tarafından “25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü” dolayısıyla etkinlikler düzenlendi.


Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda gerçekleştirilen programa Valimiz Salih Ayhan’ın Eşi Zeynep Ayhan, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’ın Eşi Emine Yıldız, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Taşkın, Suşehri Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.


Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Müzik Bölümü öğrencileri tarafından verilen mini konserin ardından programın açış konuşmasını yapan Suşehri Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Nilüfer Tuğut 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nün tarihî gelişimi hakkında bilgi vererek, “ 25 Kasım Kadına Karşı Şiddete Yönelik Uluslararası Mücadele Günü 24 Kasım’ı Uluslararası Mücadele Gününe çeviren olay 1960 yılında gerçekleştirildi. Yer Dominik Cumhuriyeti. Diktatörlük yönetimine karşı direnen 3 kız kardeşin tecavüz edilerek öldürülmesinin ardından bu üç kız kardeş dünyada ve Türkiye’de insan hakları savunucuları kadın hakları için bir sembol hâline geldi. 1998 yılında Birleşmiş Milletler 25 Kasım’ı Kadına Yönelik Şiddetin ortadan kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü olarak benimsenmesini karar altına aldı. ” dedi.


Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Taşkın konuşmasında, “Odakta kadın olunca, kadına yönelik şiddet olunca bunun hafifletilmemesi adına kadına yönelik şiddetin özellikle üzerinde durulması gerektiğini zaten biliyoruz. Kadın konusunun sadece şiddetle de değil, kadının ikinci sınıf bir varlık olarak görülmesinin ilkel bir anlayış olduğunu bizim değerlerimiz zaten ortaya koyuyor.” dedi.


Valimiz Salih Ayhan’ın eşi Zeynep Ayhan kadına yöneliş şiddete karşı farkındalık oluşturma amacı ile düzenlenen bu tip toplantıların önemine değinerek, “Şiddet tüm toplumların yaşadığı bir sorundur. İster kadın, ister çocuk, ister hayvan, doğaya karşı olsun fark etmez. Kişi kendisi, ailesi, çevresi, doğa ve Allah’la iyi geçinmemesi sonucu şiddete başvurma eğilimi gösterir. Araştırmalar bu meselenin eğitim düzeyi, maddi gelir ile çok ilişkili olmadığını göstermektedir. Yapılan araştırmalara göre lise mezunu her dört kadından biri, üniversite mezunu her beş kadından biri aile içi şiddete maruz kalmaktadır. Asıl sorun nerede yaşadığınız, ne kadar okuduğunuz, hangi refah düzeyine sahip olduğunuz değildir. Asıl sorun cinsiyetten öte insana verilen değerdir. İnsana bakışımızın bozulduğu yerde, kadına bakışımızın sağlam olması mümkün değildir. Bireysel veya toplumsal şiddet insanlık tarihi boyunca, insanlığın çözmeye çalıştığı en önemli sorunlar arasındadır.” ifadelerini kullandı.


Toplumda bulunan yanlış cinsiyet algı ve davranışları, medyanın kadına ve kız çocuklarına karşı yanlış gösterimi konusunda bilgi veren Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Yanıkkerem, “1998 yılından beri Birleşmiş Milletler tarafından tüm dünyada Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü olarak gündeme gelmekte. Peki, bu etkinlikleri biz neden yapıyoruz? Amaç toplumsal bilinci diri tutabilmek ve kadına yönelik şiddete yönelik farkındalığı sağlayabilmek. ” şeklinde konuştu.


Öğlenden sonraki oturumda söz alan psikoterapist Eyüp Sarı, kadına yönelik şiddetin kaynağını oluşturan etmenleri aile içi ilişki, toplumsal bağlar, çocuk – yetişkin ilişkileri konusu bağlamında inceleyen sunumu ile dinleyicilere bilgi verdi.

 



Haber Tarihi : 23.11.2018

AYLARA GÖRE HABERLER