Kapalı Yöntem Beyin Ameliyatı Hayata Döndürdü

Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Ana Bilim Dalı’nda kapalı yöntemle yapılan ameliyatla beyin damarında fistül (kaçak) bulunan hasta hayata döndürüldü.


Kapalı beyin ameliyatlarıyla adından sıkça söz ettiren Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Bülent Yıldız, 68 yaşındaki Mehmet Gölbaşı ismindeki hastaya kapalı yöntemle gerçekleştirdiği beyin ameliyatı ile hastanın tekrar yürümesini sağladı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Dr. Öğr. Üyesi Bülent Yıldız, “Size şimdi önemli bir vakanın takdimini yapacağım. 68 yaşlarında bir erkek hasta hastanemize başvuruyor. Yapılan nörolojik muayenesinde Mart ayından beri belirginleşen ve Haziran ayından itibaren daha da ortaya çıkan her iki ayakta güçsüzlük ve yürüyememe gibi şikâyetler üzerine hastanemiz nöroloji kliniğine başvuruyor. Daha sonra yapılan MR ve anjiyo grafik tetkiklerinde biz, beyin damarında önemli bir fistül saptadık. Halk arasında kaçak denilen atar damar ile toplardamar arasında kanın karışmasını anlatan bir kaçak. Daha sonra bunu tedavi planlamasına aldık ve tekrar hastanın ameliyatını kapalı teknikle bizim mikrokateter dediğimiz uygun malzemelerle kaçağın olduğu bölgeye çok ince katedral ve mikroteterle uğraşıp gulu dediğimiz tutkal ile kapattık.” dedi. 

Konuşmasının devamında Dr. Yıldız, "Bu teknik, aslında kolay bir teknik değil. Hastanın öncelikle 4 sistem gerekirse spinal anjiografiksel yapılması ve anatomik olarak ortaya konmasını takiben tedavinin planlanması gerekiyor. Bu tedaviler kendi içerisinde birtakım riskler içeriyor. Biz bunu yaptıktan sonra uygun malzemelerle ulaşıp bizim damar içi yoldan dediğimiz endovasküler teknik ile kaçağını kapattık. Daha sonra hastayı Nöroloji Servisinde muayene ettiğimiz hastanın bacaklarında kısmen bir iyileşme olduğunu gördük. Bu da bizim yaptığımız tedavinin etkili olduğunu gösteriyor. Bundan sonraki süreçte hastanın tedavisi ve fizik tedavisi yapılacak; kontrollerle beraber hastanın tetkiki değerlendirilecek. Bu tedavi Üniversitemiz için çok önemli tedavi, çünkü daha önce Sivas’ta bu teknikte bir ameliyat yapılmadı. Özellikle spinal girişim olarak önemli bir tetkik ve teknik. Bu açıdan biz gururluyuz. Bu seviyeye ulaşmak kolay değil. Çok büyük bir birikim gerektiriyor.” ifadelerini kullandı.
 



Haber Tarihi : 13.05.2019

AYLARA GÖRE HABERLER