Mehmet Akif Ersoy Anıldı

Üniversitemiz milli ve manevi değerlerimizi yaşatmaya, onları yeni nesillere anlatmaya devam ediyor.

Bu amaç doğrultusunda “Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı Paneli” düzenlendi. Panelde büyük insan, istiklal marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un hayatından kesitlerin anlatıldığı, istiklal marşımızın ehemmiyetine dair bilgilerin verildi.

Panele Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Taşkın, Prof. Dr. Ünal Kılıç, Prof. Dr. Mehmet Çimen, Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Oğuzhan Görler, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Hakan Yekbaş, Sivas İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Aksu, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Hubbezoğlu, Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haki Kara, Mimarlık Fakültesi Dekanı Nazire Özgen Erdem, Genel Sekreter Yardımcısı Alper Duran, Tüdemdaş Genel Müdür Yardımcısı Halil Şener ile öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Programın açış konuşmasını Prof. Dr. Ali Taşkın yaptı. Prof. Dr. Taşkın konuşmasında, “Her Türk vatandaşı gibi Mehmet Akif Ersoy denildiği zaman benim de tüylerim diken diken oluyor. Mehmet Akif İstiklal Marşını yazmasının ötesinde bedeniyle, ruhuyla, Kurtuluş Savaşı döneminde yurt içi ve yurt dışında, yerine göre kavgacı yerine göre romantik bir insan diyerek saygı ve minnetle anıyorum” dedi.

Programın ilk bölümünde Prof. Dr. Recep Toparlı İstiklal Mücadelesi ile 15 Temmuz’un aynı anlama geldiğini vurgulayarak, “Mehmet Akif şiirini yazalı 96 yıl olmuş ama aynı heyecanla okuyoruz, aynı heyecanla okumaya devam edeceğiz çünkü onun bize bir vasiyeti var, inşallah bu millet bir daha istiklal marşı yazmaz.  Rahat uyu sen. Bu gençlik 15 Temmuz’da kendini göstermiştir; vatanı için milleti için, bayrağı için uzanan ellere dur demesini bilmiştir. Bu gençlik bu millet için şehit olmuştur.  Sen diyordun ya “Ey şehit oğlu şehit, isteme benden makber / Sana ağuşunu açmış duruyor peygamber!” Bu millet senin bu sözünü yerine getirerek Peygamberimizin kucağına büyük bir zevkle koştu.  Vatanı milleti için şehit olan tüm vatandaşlarımızı, şehitlerimiz rahmetle anıyorum.” İfadelerini kullandı.

İkinci bölümde Prof. Ahmet Bozdoğan dünyadaki milli marşlar hakkında bilgi vererek milli marşların ilk olarak Türklerden doğduğunu ifade ederek, “En eski müzikal beste, askeri marş ise mehter marşı ve mehteranlardır” dedi.

Programın son bölümünde Prof. Dr. Hüseyin Akkaya, “Mehmet Akif Ersoy paraya ve maddiyata yabancı insandı. İstiklal Marşını yazdıktan sonra aldığı parayı bağış yapmıştır” diyerek Mehmet Akif Ersoy’un şahsiyeti hakkında bilgi verdi.

Programın sonunda panelistlere Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ünal Kılıç ve Prof. Dr. Mehmet Çimen hediyelerini verdiler. Program toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi. 

 

HABERLE İLGİLİ VİDEO İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ:

 

www.youtube.com/watch SRT 

 

 



Haber Tarihi : 13.03.2017

AYLARA GÖRE HABERLER