13 Bin Yıllık Buğdayın İlk Hasadı Yapıldı

Geçtiğimiz Nisan ayında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nin tarıma destek projelerinden biri olan 13 bin yıllık Kavılca Buğdayı toprakla buluşturulmuştu. Buğdayın ilk hasadı Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız’ın nezaretinde gerçekleştirildi.


Tüm dünyada genetiği ile oynanmış tohumlarla elde edilen tarım ürünleri tartışılırken Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, ata tohumlarla elde edilecek ürünler alanında önemli bir çalışmaya imza attı. Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız’ın direktifleri ile Sivas Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Demirbaş’ın başlattığı çalışma neticesinde 12 dönümlük bir alan hem Kavılca Buğdayı ekilmiş hem de 1200 metrekarelik modern bir sera oluşturulmuştu.


Bu kapsamda Kavılca Buğdayı’nın ilk hasadını başlatan Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, ”Türkiyenin en büyük yerleşkelerinden birine sahip Üniversitemiz yerleşkesine Nisan ayı sonunda 12 dönümlük bir alana Kavlıca Buğdayı ektirmiştik. Bugün bunun hasadını yapıyoruz. Sivas Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndan arkadaşlarımız bu işle ilgileniyorlar. Çiftçilerimize bu konuyla ilgili rehberlik yapacağız, danışmanlık hizmeti vereceğiz. Hayırlı olsun.” dedi.


Çiftçilerimize Destek Vereceğiz


Doç. Dr. Ahmet Demirbaş ise, “Nisan ayı sonunda yaklaşık 320 kilogramlık tohumla ektiğimiz Kavlıca Buğdayı’nın bugün hasadını yapıyoruz ve bu kısa sürede 2760 kg. buğday verimi elde ettik. Bu hasattan sonra elde ettiğimiz ürünü tohumluk olarak yaklaşık 80 dekarlık alanda tekrardan üretime geçeceğiz. İsteyen çiftçilerimize bu anlamda yardımcı olacağız. Hasadımız bereketli olsun. Kavılca buğdayı mineral ve vitaminlerce diğer buğdaylara göre bir buçuk kat daha zengin. Bu buğdayı Üniversitemiz Yerleşkesi içerisinde çoğaltıp yine çiftçilere ekmeleri yönünde yardımcı olacağız.” diye konuştu.
 

 



Haber Tarihi : 10.08.2020

AYLARA GÖRE HABERLER