Üniversitemizde 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü Anma Töreni

Rektörlüğümüzce hazırlanan “15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü Anma Töreni” yoğun katılımla coşkulu bir şekilde kutlandı.


Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, akademik ve idari personelimiz senatomuzun almış olduğu kararla 15 Temmuz Cumhuriyet Spor Salonu olarak ismi değiştirilen spor salonunun önünde toplanarak bayraklarımızla Üniversitemiz Kültür Merkezi’ne kadar anma yürüyüşü yaptılar.

Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda icra edilen program saygı ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından görme engelli Umut Ceran’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam etti.

Daha sonra Sivas Valimiz Salih Ayhan, Belediye Başkanımız ve dönemin Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, dönemin Belediye Başkanı Sami Aydın’ın ve Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’ın konuşmacı olarak katıldığı, Üniversitemiz tarafından 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü anısına hazırlanan “Bir Milletin Yeniden Dirilişi” adlı belgesel sinema filmi ilgiyle izlendi. 
 
Filmin ardından konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, konuşmasına 15 Temmuz 2016’da teşebbüs edilen darbe girişimini kınayarak başladı.

Rektörümüz Yıldız konuşmasının devamında, “Milletimiz çelik gibi imanı ve bağımsızlık aşkıyla darbe teşebbüsüne mâni olmuş, geleceğini kimsenin tahakküm altına alamayacağını bir kez daha ispat etmiştir. Esareti kabul etmeyen aziz milletimiz, dün Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda nasıl düşmana karşı koyduysa 15 Temmuz’da da hainlere ve onların işbirlikçilerine karşı koymuştur. Kadın, erkek, genç, ihtiyar topyekûn direnmiştir. Cumhuriyetimizin temellerinin atılışının, bağımsızlığımız için verdiğimiz savaşın 100’üncü yılında bu ruhu gelecek nesillere anlatmak, yarınlarımızı bu ruhla şekillendirmek bizlerin en asli vazifesidir.” dedi.

“Bizler, arkadaşına, ‘Korkma, Allah bizimledir!’diyen bir peygamberin ümmetiyiz. İstiklal Marşı “Korkma!” diye başlayan bir milletiz. Tarihimizden aldığımız güçle ülkemizi her türlü saldırıya karşı korumak en şerefli görevimizdir.” diyen Rektörümüz şunları kaydetti:
 
“Bu uğurda; düşünen, sorgulayan, aklını kiraya vermeyen, bilimin yol göstericiliğinde sağlam adımlarla yürüyen gençler yetiştirmek üniversitelerin kuruluş amacıdır. Amacımıza aykırı düşmeden çalışmak, gayret etmek, ülkemizi ve milletimizi müreffeh ülkeler seviyesine çıkarmak en büyük hayalimizdir.15 Temmuz gecesi Başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde vatan müdafaası yapan milletimiz aynı gayreti ilim ve bilimde de gösterecek, geleceği geçmişten aldığı mirasla inşa ve ihya edecektir. Bu inşa ve ihya hareketinde vatanın evlatlarına büyük sorumluluklar düşmektedir. Bayrağımız düşmesin diye kanının son damlasına kadar çarpışan şehitlerimize, sakat kalmak pahasına canını dişine takan gazilerimize; göğsünde büyüyen çınarın rüyasıyla yola koyulan Osman Gazi’ye, İstanbul’un fethi için gemileri karadan yürüten Fatih Sultan Mehmet Han’a, Mekke ve Medine’nin hizmetkârıyım diyen Yavuz’a, cihan padişahı Kanuni’ye, Seyit Onbaşı’ya ve daha nicesine borçluyuz. Bu kutsal borcu ödemek için gece gündüz demeden çalışmalı ve ülkemizin öncü ülkeler arasında yer alması için gayret göstermeliyiz. Şairin ifadesiyle, ‘Binbir başlı kartalı taşımak’ bu milletin kaderidir. Kaderimiz bize yol gösterecek; Türkiye mazlumun umudu, masumun duası olmaya devam edecektir. Ezan susmasın, bayrak inmesin diye toprağına çınar gibi düştüğümüz bu toprak son kaledir. Bunun bilinciyle aydınlık yarınlara doğru koşmalıyız.” ifadelerini kullandı.

Sözlerine Nurullah Genç’in dizeleri ile devam eden Prof. Dr. Yıldız, “Bizimdir ufukta büyüyen yollar / Bizimdir diriliş bekleyen yıllar / Semaya uzansın dualı eller / Doğan güneş bizim, batan bizimdir / Sefalet onların, vatan bizimdir. 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü vesilesiyle her türlü darbe girişimini kınıyor, istiklal uğruna tarihimiz boyunca can veren aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.

Rektörümüzün konuşmasının ardından Rektör Başdanışmanımız ve CENGEL Koordinatörümüz Prof. Dr. Recep Toparlı, engellilerin konuk olduğu şiir ve söyleşi programını gerçekleştirdi.

Mustafa Epik, Oğuz Poyraz, Aziz Mutlu Rende, Cahide Nur Bilge, Çiğdem Alim, Serkan Alim’in 15 Temmuz ile ilgili okudukları şiirler salondakilere duygusal anlar yaşattı.

Çiğdem Alim, şiirini seslendirmeden önce, “Vatan sevgisi engel tanımaz, uzuvlarımızda engel olsa da vatan sevgimizde diğer insanlardan farkımız olamadığı için burada dilimizin döndüğü, kalemimizin gücü yettiği kadarıyla şiirlerimizi kaleme almaya çalıştık” dedi ve ‘Şehidim’ isimli şiirini seslendirdi.

Program sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, katılımcılara teşekkür belgesi verdi. Akabinde Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Resim İş Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Elemanlarınca hazırlanan 15 Temmuz Resim ve Fotoğraf Sergisi’nin açılışı gerçekleştirildi. 

Ayrıca “15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü’’ münasebetiyle İlahiyat Fakültemizce Üniversitemiz Camisi’nde Kur’an-ı Kerim tilavetinde bulunularak dualar edildi.
 
 



Haber Tarihi : 16.07.2019

AYLARA GÖRE HABERLER