Matematiğin Gözünden: IMAGINARY Sergisi

Fen Fakültesi Dekanlığı tarafından matematiğin sevdirilmesi ve soyut birçok işlemin somut hâde gösterimi amacıyla çeşitli üniversitelerde sergilenen ve Matematik Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan “Matematiğin Gözünden: IMAGINARY” sergisi açıldı. 


Fen Fakültesi sergi salonunda hazırlanan sergisinin açılış törenine Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Zorlutuna, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Erdem, Genel Sekreterimiz Prof. Dr. Hakan Yekbaş, dekan yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

Serginin, matematiğin öğretilmesine ve daha iyi anlaşılmasına faydalı olacağını belirterek serginin açılışında emeği geçenlere teşekkür eden Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, etkinliğin başarılı geçmesini diledi.

Açılış töreninin ardından sergiyi gezen Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’a ve ziyaretçilere sergilenen materyaller hakkında bilgi verildi. 


Matematiğin Gözünden: IMAGINARY Sergisi nedir?

IMAGINARY sergilerindeki ana fikir, matematiğin görsellik ve estetiğe dayalı yönlerinin ilgi çekiciliğini kullanarak ziyaretçilere matematiksel arka planı karşılıklı etkileşim hâlinde ifade etmektir. Görselleştirilebilen veya görselleştirilemeyen matematik örneklerle açıklanır ve daha sonra sıra kendi kendinize görsel oluşturmaya geçer.

Almanya, Avusturya, İngiltere, Fransa, Ukrayna, İsviçre, Arjantin, Polonya, Kolombiya, Panama, İspanya, Portekiz, Sırbistan, Rusya ve Amerika olmak üzere 60’ı aşkın ülkede sergilenen ve Matematik Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş etkileşimli bir gezici sergidir. Çeşitli görsellerin, etkileşimli kurulumların, sanal gerçekliklerin, 3 boyutlu objelerin sunumları ve bunların cebirsel geometri ile tekillik teorisi içindeki teorik arka planlarının merak uyandırıcı bir şekilde ve anlaşılabilir düzeyde açıklanması bu serginin başlıca amaçlarındandır. Bu, eşi benzeri bulunmayan bilimsel bir deneyim olma özelliği taşımaktadır.
 



Haber Tarihi : 27.11.2018

AYLARA GÖRE HABERLER