Üç Selçuklu Sarayından İlki Sivas’ta Olabilir

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Sivas Kalesi Projesi kapsamında yapılan kazılarda elde edilen buluntular ışığında üç Selçuklu sarayından ilkinin Sivas’ta olma ihtimali bulunduğunu söyledi.

 

15 Nisan 2019 tarihinde Sivas Belediyesi tarafından başlatılan Sivas Kalesi Projesi’nde ortaya çıkarılan Bizans, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait 42 bin buluntu Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi laboratuvarlarında sergileniyor.

 

Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız; Sivas Belediyesi tarafından, Sivas Arkeoloji Müzesi Başkanlığı ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erdal Eser danışmanlığında hazırlanan Sivas Kalesi Projesi kapsamında çıkarılan eserleri incelediler.

 

İncelemeden sonra açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Bilgin, projenin Sivas için önemli olduğunu ifade ederek, tüm kurum ve kuruluşların iş birliğiyle hayata geçirildiğini vurguladı.

 

Bilgin, “Cumhuriyetin 100. yılına kadar bu eseri ortaya çıkartmayı hedefliyoruz. 2023 yılında, Kale Projesi’nin tüm altyapısını sağlayarak Sivas’a kazandırmak istiyoruz. Proje tamamlandığında da Sivas’ın tarihine ışık tutacak ve o bölgeden çıkacak eserlerin sergileneceği bir müzeyi de şehrimize kazandıracağız. Burada temel amaç hem Sivas’ın tarihini ortaya çıkarmak hem de kültürel manada katkı sağlayacak bir eser ortaya koymak. Çok değerli Rektörümüz, hocalarımız ve diğer kurum müdürlerimiz olmak üzere emeği olan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

 

Rektör Yıldız ise, “Üniversiteler bulunduğu şehirle ilgili çalışma yapması gereken kurumlardır.  Şehrin kültürünü, tarihini ortaya çıkarmak için çalışmalar yıllardır yapılıyor. Erdal hocam da yıllardır bu işlerin başında. Divriği’de çalışmalar yaptı. Burada bulunan parçalar Selçuklu tarihi açısından önemli parçalar. İnşallah kazı devam ettiği sürece bunları daha iyi göreceğiz. Yine hocamızın söylediği bir şey var; üç Selçuklu sarayından ilkinin Sivas’ta olma ihtimali bulunuyor. Bu tarihî açıdan önemli bir bilgi. Belediye Başkanımıza, fakültemize ve bölümümüze teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

 

Laboratuvarlarda 65 eser sergilenirken, eserler yıkanıp çizimleri ve hamur işlemeleri büyük bir titizlikle gerçekleştiriliyor. Yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen verilerin bir kitap aracılığıyla bilim dünyası ile paylaşılması planlanıyor.

 



Haber Tarihi : 04.03.2021

AYLARA GÖRE HABERLER