Çocuk İstismarı ve İhmali Paneli

Üniversitemiz Çocuk Koruma  Uygulama ve Araştırma Müdürlüğümüzce “Çocuk İstismarı ve İhmali: Eğitimci Olarak Ne Yapabiliriz” adlı panel düzenlendi.

Panele Valimizin eşi Gülden Gül, Rektörümüzün eşi Emine Yıldız, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Çimen’in eşi Fatma Çimen, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Çocuk Koruma  Uygulama ve Araştırma Müdürü Yrd. Doç. Dr. Tülay KARS FERTELLİ, “Çocuklar dünyanın en değerli canlıları. Onları korumak hepimizin görevi. Özellikle istismar ve ihmalden korumak çok daha önemli. Korumanın bütün düzeylerinde, ister birincil koruma yani istismarın ve ihmalin ortaya çıkmasını önlemede, ister ikincil koruma, erken tanı ve tedavi çalışmalarında, isterse üçüncül korumada yani mağdur olmuş çocuğun rehabilitasyonu için hepimize önemli görevler düşmektedir.” diyerek çocukları istismardan korumanın ne denli önemli olduğunun altını çizdi.

Panelin başkanlığını Şarkışla Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Miraç Burak Gönültaş yaparken panelde, Eğitim Fakültesi PDR Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kanak, Sivas Numune Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzman Doktor Merve Çıkılı Uytun yer aldı.

Yrd. Doç. Dr. Kanak “Duygusal İstismar” konusuna eğilirken istismara uğrayan çocuklarla nasıl iletişime geçilmesi gerektiğini anlattı. Yrd. Doç. Dr. Kanak, “Duygusal istismar evet tek başına bir istismar türüdür fakat diğer bütün istismar türlerine de eşlik eden bir türdür. Yani şu demektir, aslında herkes duygusal istismara bir şekilde uğramıştır. Çocuklarla alay etmek, etiketlemek, lakap takmak, kapasitesinin üzerinde görevler vermek, yapamayacağı işleri çocuğa yüklemek, onu dışlamak, yalnız bırakmak, hepimizin yaptığı, kendimizce doğru bulduğumuz, küsmek… İşte tehdit etmek, çocuğu suçlamak; aslında burada kendimizce doğru bir şey yaptığımızı sanıyoruz ama çocukta nasıl bir suçluluk duygusu ve nasıl bir örselenmeye yol açtığımızı ne yazık ki göz ardı ediyoruz.” dedi.

Dr. Çıkılı Uytun çocuk istismarı tipleri, istismarın önlenmesi, bu konuyla ilgili kanunlar hakkında bildi verdi. Dr. Çıkılı Uytun, “Ülkemizde çocukların ortalama haftada bir dayak yedikleri, en çok da annelerinden dayak yedikleri saptanmış. Alt sosyo-ekonomik düzeyde fiziksel istismarın çeşidi değişiyor; dövme, evde kapalı tutma, evden dışarı atma gibi cezalar daha fazla. Üst sosyo-ekonomik düzeyde ise sevdiği şeylerden mahrum bırakma, tokat atma, harçlığını kesme daha fazla görülüyor.” diyerek istismarın alt ve üst gruplarda ne şekillerde yaşandığına değindi.

Dr. Çıkılı Uytın sözlerine şöyle devam etti: “Fiziksel istismar kimlerde daha çok görülüyor? Bunu tanımamız için risk faktörler önemli çünkü özellikle bu aileleri gözlem altında tutmak, yakın takibe almak, hem öğretmenler açısından hem de bizler açısından gayet önemli olmakta. Mesela aileye ait risklere baktığımızda, işsizlik ve ekonomik sıkıntılar, eğitimsizlik, çocuk sayısının fazla olması, üvey ebeveyn, küçük anne baba yaşı; bütün istismarlar için bir risk faktörü ülkemizde çok sık gördüğümüz bir şey. Bir de alkol ve uyuşturucu bağımlısı ebeveyn, psikiyatri sorunlu ebeveyn ve aile içi geçimsizlik fiziksel istismara davetiye çıkaran faktörler.” ifadelerine yer verdi.

Panel başkanlığını yapan Şarkışla Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Miraç Burak Gönültaş ise istismarcının özellikleri konusunda bilgi vererek eğitimcilere istismarcıların nasıl tanınabileceği hususlarında bilgiler verdi. 

Panel sonunda panelistlere teşekkür belgesi verildi.

 

HABERLE İLGİLİ VİDEOLAR İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ:

www.youtube.com/watch VİZYON 58



Haber Tarihi : 02.05.2017

AYLARA GÖRE HABERLER