Teknoloji ve Kadın Sempozyumu

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Suşehri Sağlık Yüksekokulu tarafından “Teknoloji ve Kadın Sağlığı” sempozyumu düzenlendi.

 

Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda düzenlenen programa Valimiz Salih Ayhan’ın eşi Zeynep Akkiraz Ayhan Hanımefendi, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Taşkın, Suşehri Sağlık Yüksekokulu Müdürü ve Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından programın açış konuşmasını yapan Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, “Günümüzde teknolojinin kullanımı hayatın her alanına girmiş ve insanların teknolojiden yararlanması bir ayrıcalık olmaktan çok zorunluluk hâline gelmiştir. Teknolojinin yaygın olarak kullanılması bilgi paylaşımının artmasını, iletişimi ve bir işin kısa sürede ve daha az enerji harcayarak yapılmasını sağlayarak hayatı kolaylaştırmaktadır. Bu olumlu etkilerin olmasına rağmen teknolojik araçların yaydıkları elektromanyetik enerji sağlığı özellikle bu araçları daha fazla kullanan kadınların sağlığını tehdit eder hâle gelmiştir. Ayrıca yaşam süresi uzadıkça kronik ve foto yaşlanmanın görünür bulgularını azaltma isteği, güzel ve çekici gözükmek amacı ile kadınları yeni teknoloji arayışlarına yöneltmiştir. Bunun için kullanılan teknolojik araçların ve kozmetik ürünlerin içeriğindeki bazı maddelerin kadın ve beraberinde doğacak bebeğinin sağlığını olumsuz etkilediğini gösteren pek çok bilimsel çalışma bulunmaktadır.” dedi.

 

Doç. Dr. Tuğut konuşmasının devamında, “Diğer önemli sorun ise, bireyin gündelik ihtiyaçları doğrultusunda teknoloji kullanımı dijitale bağlı olma durumunu oluşturmaktadır. Dijital bağımlı olma durumu, eksik hissetme duygusuyla körüklenen davranışsal bir teknoloji bağımlılığıdır. Dijital cihazlar dışında sosyal bir yaşamı olmayan, mobil cihazlardan uzak kalındığında kendisini yalnız, farklılaşmış veya asosyal hisseden, dijital cihazlardaki güzellik programlarını kullanarak kendisine sosyal medyada yeni bir yüz ve kimlik oluşturan bağımlı bir nesil ortaya çıkmıştır. Kısacası teknolojinin pek çok zararı olmasına rağmen hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olup kullanımından uzak durulması söz konusu değildir. Bu nedenle teknoloji kullanımında dikkatli olunması gerekmektedir. Teknolojinin olumsuz etkilerinden korunmak için en önemli adımlardan birisi teknolojinin gerektiği kadar, doğru ve amacına uygun olarak kullanılmasıdır. Kadınlar hem biyolojik özelliklerinden hem de bazı teknolojik araçları daha fazla kullanmalarından dolayı bu olumsuzluklardan daha fazla etkilenmektedirler. Bu nedenle kadınların teknolojinin kullanımı, bu araçların olumlu ve olumsuz etkileri hakkında bilinçlendirilmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmanın ardından Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Ana Bilim Dalı Lisans öğrencileri mini konser verdi.

 

Verilen mini konserin ardından Yazar, Davranış Bilimcisi Pınar Holt ‘Teknoloji Çağında Anne Olmak’ konulu konferansıyla katılımcıları bilgilendirdi.

 

Daha sonra Panel Başkanlığını Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ali Taşkın’ın yaptığı Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuncay Dilci’nin ‘Dijitalleşmenin Aile İçi İletişime Etkisi’ konulu sunumu ile Psikolog Serap Katı’nın ‘Dişital Bağımlılığın Kadın psikolojisine Etkisi’ konulu sunumlarını yaptılar.

 

Son alarak Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semra Kocaöz ‘Kozmetikler ve Kadın Sağlığı’ konulu konferans gerçekleştirdi.

 

Valimiz Salih Ayhan’ın eşi Zeynep Akkiraz Ayhan Hanımefendinin, Doç. Dr. Tuğut’a teşekkür plaketi vermesiyle program sona erdi.

 



Haber Tarihi : 30.12.2019

AYLARA GÖRE HABERLER