“Sigara Kullanımı Kovid-19’un Bulaşma Riskini Azaltmıyor”

 

Dr. Öğr. Üyesi Sanem Karaca sigara kullanımının Kovid-19’un bulaşma riskini azaltmadığını söyledi.

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Sanem Karaca sigara, nargile, elektronik sigara kullanımı ile sigara ve Kovid-19 ilişkisine dair açıklamalarda bulundu.

 

Nargilenin zararsızmış gibi algılandığını söyleyen Dr. Karaca sigaradan daha zararlı madde içerdiğini anlattı.

Karaca; “Gündemimize son yıllarda düşmüş olan bir ürün. 18-24 yaş arasında her iki gençten biri nargile ya da elektronik sigarayı deniyor. Elektronik sigara eğlence amacı ile yapılmış. Elektronik sigara sigaranın bırakılmasına yardımcı bir ürün olarak ortaya çıktı. Bu ürünler 2 çeşit. Bazıları sigaraya benzer şekilde uçlarında bir yanan kırmızı bir ışıkları var şekilleri sigaraya benziyor. Bazıları da tam tersi farklı özellikleri olan ama yine duman çıkarıyor. Bizim önemsediğimiz nokta da bağımlılık yapan maddeyi de içeren ürünler olması. O yüzden bağımlılık yapma potansiyelleri açısından hiçbirinin birbirinden bir üstünlüğü yok, bir eksikliği yok.” dedi.

Sigara kullanımının Kovid-19’a yakalanma riskinizi artırdığını söyleyen Dr. Karaca, “Hastalığın ağır seyretme, yoğun bakıma geçme riskini arttırıyor. Çünkü şöyle düşünün hastalık sadece akciğerleri değil bütün organ sistemlerini etkiliyor. Kovid-19 pıhtılaşmaya yatkınlık yaratıyor ve hastalarımızın çok büyük bir oranının aslında pıhtılaşma gibi komplikasyon riskinden dolayı vefat ettiklerini gözlemliyoruz. O yüzden sigarada pıhtılaşma riski, damar, kalp sağlığı, böbrek, karaciğer ve akciğer sağlığı açısından zararlı etkileri var. Sigara kesinlikle hastalığın bulaşma riskini azaltmıyor. Sigara kesinlikle hastalığın daha hafif seyretmesinin sağlamıyor.” şeklinde konuştu.

 

Karaca son olarak şunları kaydetti:

“Bizler de Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde Nikotin Bağımlılığı Kliniği olarak 1995 yılından bu yana hizmet sunmaktayız. Türkiye'nin pek çok yerinde bunun gibi nikotin bağımlılığı birimlerimiz var. Sigara içenlere vatandaşlarımıza destek veriyoruz.”

 



Haber Tarihi : 01.06.2021

AYLARA GÖRE ETKİNLİKLER