Array ( [0] => Array ( [Id] => 18595 [fakultekodu] => 1 [baslik] => KAMUOYU DUYURUSU [aciklama] =>
Bir basın kuruluşu tarafından son dönemlerde Üniversitemizin itibarını zedelemek amacıyla kasıtlı olarak haksız, asılsız ve eksik bilgi vermek suretiyle yayınlar yapılmaktadır. Kamuoyunu yanlış bilgilendirmek amacıyla art niyetli ve tamamen maksatlı bu haberlerin sonuncusunda yine yanlış ve iftira dolu ifadelere yer verilmiştir. “Üniversitede Düğün Salonu” başlıklı söz konusu haberde; Üniversite içindeki bir binanın Rektörlüğümüz tarafından düğün salonu olarak kiraya verildiği, ayrıca hazinenin üniversiteye tahsis ettiği bazı mekânların da usulsüz olarak bazı işletmelere kiralandığı belirtilmiştir. Daha da önemlisi bu işletmelerin 2016 yılından sonra kiraya verildiği algısı oluşturularak mevcut yönetim kasıtlı olarak suçlanmıştır.

Hâlbuki gerek düğün salonu olarak kullanılan mekân gerekse kiraya verildiği söylenen işletmeler, 2016 yılından önce kiraya verilmiştir. Söz konusu işletmelerin kiralama işlemleriyle ilgili evraklar, İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığımızda mevcuttur. Söz konusu işletmeler, önceki yönetimler tarafından Vakfa üç yıllığına kiraya verilmişken Vakıf yönetimi tarafından 15 hatta 20 yıllığına kiraya verilmiş ve o zamanki mevcut yönetim usulsüzce yapılan bu kiralamalara karşı herhangi bir işlem yapmamıştır.

Buna karşın “Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik” in “Kiralarda sözleşme süresi” başlıklı 68. Maddesinde aynen “MADDE 68 – (1) Kiraya verilecek taşınmazların kira süresi on yıldan çok olamaz.” denilmektedir. Sayıştay raporundan önce bu usulsüzlüğü tespit eden Rektörlüğümüz, daha önce konuyla ilgili Vakıflar Genel Müdürlüğünden iki defa Vakfın yaptığı kiralama işlemlerinin denetlenmesini istemiş, müfettişlerin raporları doğrultusunda gerekli işlemlere başlamıştır. Aynı şekilde Sayıştay, 2017 yılı denetlemesinde de söz konusu yanlış kiralamaların düzeltilmesini talep etmiş, bu duruma raporunda da yer vermiş ve kurumun web sayfasında da “Düzenlilik Denetim Raporu” adı altında yayımlamıştır.

Rektörlük olarak özellikle şunu belirtelim ki; Sayıştay Raporu’nda adı geçen Simit Sarayı 15 yıl, Moda Cafe 18 yıl 5 ay 5 gün, Smundo Kafe ise 15 yıllığına kiraya verilmiştir. Bu işletmelerin tamamının kiralamaları ise 2016 yılından önce yapılmıştır. Düğün salonu olarak işletilen mekân ise yaklaşık on yıldır hizmet vermektedir.

Bütün bu bilgiler resmî belgelerde mevcut iken söz konusu gazetenin Üniversitemizdeki yukarıda bahsi geçen kiralama işlemlerini yeni yapılıyormuş gibi haber yapması maksatlıdır hatta en basit ifadesiyle iftiradan ibarettir.

Habere de konu olan Sayıştay Raporunda, hazine mülkiyetinde bulunan ve üniversitemiz kullanımına tahsis edilen arazilerin, önce Vakfa sonra işletmelere kiraya verilmesi ve kira sürelerinin 10 yıldan fazla olması hukuka aykırı bulunmuştur. Her ne kadar bu işlemler önceki yönetimler tarafından yapılmış olsa da idarede süreklilik esası gereği tüm usulsüz işlemler Rektörlüğümüzce düzeltilmiş ve hukuka uygun hale getirilmiştir. Artık tüm kiralama işlemlerinde Vakıf üzerinden değil ilgili Daire Başkanlığımız üzerinden işlemler yapılmaktadır.

Sonuç olarak; Gazetenin haberinde bahsi geçen usulsüzlüklerin tamamı, mevcut yönetimden önceki yönetim döneminde yapılan işlemlerden kaynaklanmaktadır. 2016 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle atanan Prof. Dr. Alim Yıldız ve yönetimi, bu usulsüzlüklerin üstüne giderek Devletimizin ve Milletimizin hukukunu koruma konusunda gerekli adımları kararlılıkla atmıştır. Şurası açıktır ki bu kararlılık; bazı şer odaklarının menfaatine dokunmuş, bu ve buna benzer algı oluşturmaya yönelik haberlerin hep aynı haber kanallarını kullanarak yapılmasına neden olmuştur. Daha önce de aynı basın organı tarafından habercilik maskesi altında yanlı ve yalan haberler yapılmış, mahkeme kararlarıyla söz konusu yalan haberlerin tekzip edilmesi istenmiş, ancak malum gazete bu tekziplerin hiçbirini yayımlamamıştır. Bu basın organının mahkeme kararlarına rağmen tekzipleri yayımlamaması, niyetini açıkça ortaya koymaktadır. “Çamur at, izi kalsın” zihniyetiyle hareket eden bu mahfillere karşı dün olduğu gibi bugün de diyoruz ki; 2016 yılından itibaren yaptığımız tüm işlemlerimiz şeffaftır ve bütün denetimlere açıktır.

Bu yalan ve iftira dolu haberleri yazanlarla ve yayımlayanlarla hukuk önünde hesaplaşacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü

[btarih] => 2018-10-09 [starih] => 2018-10-16 [birim] => rektorlük [turu] => 0 [onemli] => 1 [renk] => 000000 [sirano] => 21888 [dil] => tr [sayac] => 892 [onay] => 1 ) )